Side header image

Crisisupdate - dreigbrief sociale media

English version

Dinsdag 26 november 2019

De onderzoeksrechter heeft beslist om de 18-jarige verdachte terug vrij te laten. Het gerechtelijk onderzoek wordt verdergezet.

In het onderzoek zijn er tot op dit moment geen aanwijzingen dat de dreiging nog concreet is.

De lessen en activiteiten worden vandaag opnieuw hervat zoals gepland. 

We volgen de situatie verder op de voet. 

Wie vragen heeft, kan terecht op het crisiscommunicatienummer van de Universiteit Antwerpen: 03 265 54 54.


Over de dreigbrief
Gisteren ontving Universiteit Antwerpen een dreiging via mail en sociale media. De dreiging werd meteen ernstig genomen en de nodige voorzorgsmaatregelen werden genomen. In het onderzoek kon de eigenaar van het social media-account waarmee de dreiging werd verstuurd geïdentificeerd worden. De 18-jarige werd gisterenavond gearresteerd en in de loop van de avond en nacht uitgebreid verhoord. Uit het onderzoek en het verhoor blijkt dat de jongeman eigenaar is van het account, maar dat hij mogelijk niet de verzender van het dreigbericht was. De onderzoeksrechter heeft daarop beslist om de man terug in vrijheid te stellen. Het gerechtelijk onderzoek wordt intensief verdergezet.


Maandag 25 november 2019

Update 21:30 uur.

Vanavond heeft de politie een 18-jarige opgepakt in het onderzoek naar bedreigingen aan het adres van de Universiteit Antwerpen. In een bericht dat via de sociale media was rondgegaan, dreigde iemand met een aanslag.

Aan de studenten van de universiteit werd als veiligheidsmaatregel gevraagd om de gebouwen niet te verlaten. Tegelijk werd een onderzoek gevoerd naar de oorspronkelijke afzender.

Omstreeks 19 uur werd het voertuig van de verdachte onderschept op Linkeroever. De verdachte van 18 werd zonder incidenten gearresteerd. Hij wordt vanavond nog verhoord. Daarna zal de onderzoeksrechter beslissen over een eventuele aanhouding voor het dreigen met een aanslag.

Het onderzoek naar de feiten gaat onverminderd verder. De lessen kunnen, wat de politie betreft, morgen opnieuw hervatten.

Update 16.45 uur. 

Alle avondactiviteiten (lessen, lezingen,...) op alle UAntwerpen campussen worden geschorst. Alle campussen worden gesloten. 

Morgen, op dinsdag 26 november 2019 gaan alle lessen en activiteiten opnieuw door zoals gepland. 

Update 16.30 uur.

De UAntwerpen campussen worden opnieuw vrijgegeven. De aanwezigen in de gebouwen mogen de campussen verlaten. Volg de instructies van de politie. Blijf niet ter plaatse rondhangen in en rond de campussen. De politie houdt toezicht.

Update 15:00 uur.

Update van de politie Antwerpen: "De situatie blijft onveranderd. Het onderzoek naar het dreigbericht gaat onverminderd voort. Zolang het onderzoek loopt, en dat kan nog wel even duren, moet iedereen die zich op de campussen bevindt, binnen blijven. We laten ook niemand toe tot de campussen."

Update 14:15 uur.

De politie vraagt dat iedereen in alle gebouwen van de Universiteit Antwerpen (alle campussen, maar NIET UZA, Antwerp Management School, Brantijser, Grauwzusters) binnen blijft en niet circuleert tussen de gebouwen, tot tegenbericht volgt op deze pagina.

Mensen die nog niet op campus zijn, worden gevraagd om niet te komen.

Lessen die bezig zijn gaan momenteel gewoon door. Lessen die deze namiddag nog moeten beginnen worden geschorst.

Update 13:50 uur.

Omwille van de situatie hebben de faculteiten Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen en Farmaceutische, Biomedische en Diergeneeskundige Wetenschappen deze middag alle lessen afgelast.

Studenten moeten dus deze middag niet meer naar Campus Drie Eiken komen. Iedereen die al op de campus is moet de richtlijnen van de veiligheidsmensen en de politie volgen.

Update 13:40 uur.

Op Campus Drie Eiken moet iedereen de instructies van de veiligheidsmensen en politie volgen. Iedereen moet binnenblijven, maar mag zich wel vrij in de gebouwen bewegen. Wie zich buiten bevindt, moet naar binnen gaan. Wij overleggen verder met de politie.

Update 12:30 uur.

Maandagochtend 25 november 2019 lanceerde een tot dusver onbekende persoon een Snapchat-bericht over een gewapende man die zou willen toeslaan.

In het bericht wordt de Universiteit Antwerpen niet vernoemd, maar het bericht werd wel namens een zogezegde student geneeskunde naar de helpdesk van de universiteit gestuurd.

De universiteit informeerde meteen de politie. De universiteit is in continu overleg met de politie.

De zaak wordt prioritair verder onderzocht, maar alle lessen en andere activiteiten op de universiteit vinden gewoon verder plaats.

Er is momenteel geen enkele reden tot paniek.

De politie is aanwezig op Campus Drie Eiken, met als belangrijkste doel iedereen gerust te stellen.

Verdere informatie volgt zo snel mogelijk via de kanalen van de Universiteit Antwerpen.

Wie vragen heeft, kan terecht op het crisiscommunicatienummer van de Universiteit Antwerpen: 03 265 54 54.