Side header image

Youca Action Day

CEV werft twee jonge meiden aan tijdens de YOUCA Action Day

Voor de veertiende keer al organiseerde YOUCA vzw op 17 oktober 2019 de YOUCA Action Day.

Het opzet? Vlaamse en Brusselse jongeren trekken naar een bedrijf of een organisatie, en draaien er een dagje mee op de werkvloer. Het loon dat ze verdienen (55 euro) gaat naar een sterk jongerenproject in Guinee en naar enkele projecten in België.

De voorbije jaren vonden heel wat YOUCA’ers ook de weg naar de Universiteit Antwerpen. Dit jaar nam het Centrum voor de Evaluatie van Vaccinaties (CEV) aan de Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen twee jonge meiden in dienst. Onder leiding van Jade Pattyn, personeelschef-voor-één-dag, werkten Sohayla El Hociani en Myrthe Baele een dagje tussen en met de wetenschappers.

“We kregen eerst een rondleiding, met heel wat uitleg over wat er op het CEV gebeurt”, vertelt Myrthe, zesdejaars op het Kardinaal van Roey-instituut in Vorselaar. “We gingen mee naar een kinderopvang, waar een van de medewerkers vroeg of de kinderen eventueel kunnen deelnemen aan een nieuwe studie.”

“Het werd echt een toffe, onverwachte dag”, zegt Sohayla, vijfdejaars op het Groenendaalcollege in Merksem. “We mochten zelf ook een proefje doen, om het aantal rode bloedcellen in onze urine te onderzoeken. Als afsluiter stond er een ‘research club’ op het programma: alles wat we leerden, presenteerden we voor de medewerkers van het CEV. Ook op school gaan we een presentatie over deze dag geven.”

Beide meisjes denken de opgedane ervaring in de toekomst misschien nog wel te kunnen gebruiken. “Ik denk er aan om geneeskunde te gaan studeren”, zegt Myrthe. “Wat ik hier leerde, kan dus nog van pas komen. Enkele schoolvriendinnen willen ook geneeskunde gaan doen: hen ga ik zeker vertellen over mijn ervaring bij het CEV.”

www.youca.be