Op 17 mei 1990 schrapte de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) homoseksualiteit uit de lijst van geestesziekten. Deze dag werd uitgeroepen tot de Internationale Dag Tegen Holebifobie en Transfobie (IDAHOT). Naar aanleiding van IDAHOT, organiseren de verschillende partnerinstellingen van de Associatie Universiteit en Hogescholen Antwerpen verschillende activiteiten. Kom hier meer te weten over de verschillende activiteiten. 

Panelgesprek over de rechten van transgender personen in België

Team Diversiteit organiseert in samenwerking met doctoraatstudenten Emma Verhoeven en Elina Vrijsen een panelgesprek op dinsdagavond 23 mei over het welzijn en de rechten van transgender personen in België. Welke stappen heeft België de laatste jaren genomen naar een inclusiever transgenderbeleid? Welke drempels bestaan er nog voor trans mensen? En wat zijn de uitdagingen anno 2023? Het zijn enkele vragen die aan bod komen in dit panelgesprek met professor Joz Motmans, Uwi Van Hauwermeiren en Rémy Bonny. We voorzien ruim de tijd voor vragen en opmerkingen uit het publiek. De voertaal van dit evenement is Nederlands.

Over de sprekers:

Foto van Joz Motmans lachend

Professor Joz Motmans (hij/hem) coördineert het centrum voor seksuologie en gender aan UZ Gent, waar jongeren en volwassenen terecht kunnen met vragen over genderidentiteit. Hij is auteur van verschillende publicaties op het vlak van transgenderonderzoek. Daarnaast richtte hij tien jaar geleden mee het Transgender Infopunt op en is hij voorzitter van EPATH, dat op Europees niveau opkomt voor de rechten en het welzijn van transgender personen.

Uwi Van Hauwermeiren (die/hun) is trainer anti-discriminatie en inclusie op de werkvloer bij Hands-on Inclusion en was vroeger één van de woordvoerders van Wel Jong. Op sociale media deelde Uwi hoe die hun transitie ervoer. De voorbije jaren droeg die in de media bij aan het publieke debat over non-binariteit, seksuele oriëntatie en genderstereotypen.


Rémy Bonny (hij/hem) is directeur van Forbidden Colours, een vzw die LGBTI+-organisaties in de Europese Unie stabieler en duurzamer wil maken. Daarnaast is het ook een belangengroep die opkomt voor die LGBTI+-gemeenschappen die als zondebok voor een autocratisch beleid worden aangeduid door overheden. Rémy specialiseerde zich de voorbije jaren in het monitoren van de oppositie tegen LGBTI+-rechten.
Praktisch

  • Dinsdag 23 mei, 19u-21u00
    • 18u45 - 19u00: Ontvangst
    • 19u00 - 20u00: Panelgesprek
    • 20u00 - 21u00: Receptie
  • Locatie: De Meerminne, Gebouw M (Universiteit Antwerpen - Stadscampus ), Sint-Jacobstraat 2, 2000 Antwerpen
  • Iedereen is welkom: studenten, personeelsleden en externen 
  • Deelname is gratis, registratie is verplicht.