Side header image

Departement Bibliotheek

De Universiteitsbibliotheek Antwerpen is meer dan een opslagplaats voor boeken. Het is een plek waar kennis, leesplezier en sociaal contact centraal staan. De bibliotheek overstijgt dan ook haar klassieke functie door het aanbod voortdurend af te stemmen op het brede publiek, bezoekers te helpen bij complex zoekwerk en studenten de kans te bieden om in alle rust te studeren.

Vakliteratuur van de bovenste plank

De bibliotheek van de Universiteit Antwerpen herbergt specialistische vakliteratuur uit elk kennisveld. Elke campus heeft een eigen bibliotheek, elk met een specifiek vakgebied.

  • De biomedische bibliotheek is gehuisvest op Campus Drie Eiken
  • De bibliotheek exacte wetenschappen op Campus Groenenborger
  • De bibliotheek wiskunde-informatica op Campus Middelheim

Het uithangbord van de Universiteitsbibliotheek Antwerpen is de bibliotheek humane en sociale wetenschappen op de Stadscampus. Het moderne gebouw in de Prinsstraat is niet alleen een architecturaal hoogstandje, maar ook de ideale locatie om te studeren en materiaal te verzamelen voor het schrijven van een scriptie. Je hebt er alles bij de hand.

Schatten uit het verleden

De Antwerpse Universiteitsbibliotheek is naast een eigentijds-wetenschappelijke instelling ook een bewaarbibliotheek met een genereus aanbod aan waardevolle en historische collecties. De kern ervan gaat terug tot de bibliotheekcollectie van de vroegere Handelshogeschool Sint-Ignatius, opgericht in 1852. Later werd de verzameling uitgebreid met diverse schenkingen en aankopen op veilingen en in antiquariaten. Wie in ons erfgoed wil duiken, kan terecht in de leeszaal Preciosa in de bibliotheek humane en sociale wetenschappen op de Stadscampus.

De bibliotheek is mee met haar tijd

Bezoekers met een account van de Universiteit Antwerpen kunnen op elke campus gratis gebruik maken van onze computers. Op die manier zijn een honderdtal databanken beschikbaar via de PC. Zo heb je de juiste codex, het juiste woordenboek of het juiste doctoraat meteen bij de hand.  Ook elektronische tijdschriften, e-books en catalogi kunnen overal geraadpleegd worden. Alle vestigingen zijn bovendien voorzien van wireless hotspots.

De bibliotheek is ook een sociale ontmoetingsplaats

De Universiteitsbibliotheek krijgt jaarlijks zo’n 900 000 bezoekers over de vloer. De voornaamste reden is het gebruik van de bibliotheek als studieruimte, maar bezoekers komen ook langs om te snuisteren in de vele collecties, te surfen op het wereldwijde web of om hun favoriete krant eens open te slaan. De bibliotheek is er niet alleen voor studenten: iedereen is er welkom. Scholen kunnen kennis maken met de wondere wereld van de bib tijdens een rondleiding.

Contact

Departement Bibliotheek Prinsstraat 13
2000 Antwerpen
Tel. +32 3 265 44 34
helpdesk@library.uantwerpen.be