De lokroep van IS. Syriƫstrijders en (de)radicalisering

De lokroep van IS

Datum: 28 mei 2015

Locatie: Universiteit Antwerpen, Stadscampus, Aula R.001 - Rodestraat 14 - 2000 Antwerpen

Tijdstip: 20 - 22 uur

Organisatie / co-organisatie: Centrum Pieter Gillis

Korte beschrijving: Boekvoorstelling Patrick Loobuyck met debat. Na afloop wordt u een receptie aangeboden.

Het Centrum Pieter Gillis organiseert een debat met:

• Mohamed Achaibi (ondervoorzitter moslimexecutieve)
  • Hans Bonte (burgemeester Vilvoorde)
  • Karin Heremans (directeur atheneum Antwerpen)
  • de Gentse imam Brahim Laytouss en Patrick Loobuyck (hoofddocent levensbeschouwing UAntwerpen)

Onder leiding van Koen Vidal (De Morgen).

Aanleiding is het nieuwe boek van Patrick Loobuyck 'De Lokroep van IS'.

Het fenomeen van de geradicaliseerde Syriëstrijders houdt ons al een tijdje in de ban. Over de beweegredenen en oorzaken van de ‘radicalisering’ lopen de meningen uiteen. Sommigen focussen op de politieke ideologie die in de islam en koran is geworteld. Anderen wijzen op het belang van frustratie die het resultaat is van uitsluiting, discriminatie, een slechte jeugd of een gebrek aan perspectief. Ook over de remedies bestaat veel discussie: moet de overheid vooral repressief dan wel preventief optreden – en hoe en waar gebeurt dit dan best? Kunnen mensen in hun radicaliseringsproces gestopt worden en wie of wat moet hierin een sleutelrol krijgen?

Hoe kwalijk de fenomenen ook zijn, ook IS en de Syriëstrijders verdienen een genuanceerd en goed geïnformeerd maatschappelijk debat. Het boek De lokroep van IS wil hier zijn steentje bijdragen door relevante informatie samen te brengen vanuit verschillende perspectieven en op die manier het debat over Syriëstrijders en radicalisering voeden.

Al wie zich stoort aan oneliners en het politieke opbod in de discussie over aanpak van de radicale islam mag op die avond zeker niet ontbreken.

'De lokroep van IS' bestellen
Na afloop van het debat kan je het boek aankopen, laten signeren en bestellen via klantendienst@pelckmans.be

'De lokroep van IS' in samenwerking met Uitgeverij Pelckmans en De Morgen:

• Patrick Loobuyck (red.)
    De lokroep van IS
    Syriëstrijders en (de)radicalisering

Met bijdragen van Mohamed Achaibi, Stijn Aerts, Rachid Benzine, Brice De Ruyver, Ludo De Brabander, Tarik Fraihi, Karin Heremans, Brahim Laytouss, Johan Leman, John Nawas, Lieven Pauwels, Marion van San en Jessika Soors. Redactie: Patrick Loobuyck

Formaat: 15 x 23 cm