Side header image

Cultuurdienst

De Cultuurdienst is een toegankelijk aanspreekpunt en wegwijzer in het cultuurlandschap binnen en buiten de muren van de universiteit. We willen de cultuurparticipatie van studenten en medewerkers verhogen en bijdragen aan hun cultuurbeleving. We zijn er van overtuigd dat het beleven van cultuur studenten en medewerkers rijker en sterker maakt en dat het hen verbindt, over faculteiten en hogescholen heen.

De Cultuurdienst streeft ernaar haar basisdoelstellingen te bereiken in overleg en in samenwerking met partners, de leden van de associatie en culturele actoren door de samenwerking, informatie-uitwisseling en wisselwerking te stimuleren en te optimaliseren. Diversiteit en complementariteit zijn hierbij de uitgangspunten.
De Cultuurdienst profileert zich zowel binnen als buiten Universiteit Antwerpen draagt zo bij aan de zichtbaarheid van de Universiteit en de profilering van de stad als studentenstad.

Hieruit destilleren we 4 pijlers waarop we onze werking willen baseren:

  • De Cultuurdienst wil cultuur promoten en verspreiden aan studenten en personeel van Universiteit Antwerpen;
  • De Cultuurdienst wil nieuwe initiatieven voor een door studenten ontwikkelen en ondersteunen. Hierbij worden synergiën en samenwerkingsverbanden tussen studenten en personeel gestimuleerd;
  • De Cultuurdienst wil culturele actoren en culturele activiteiten van groepen binnen de Universiteit Antwerpen afstemmen op elkaar en eenduidig communiceren;
  • De Cultuurdienst wil mee vorm geven aan een gestructureerd en systematisch evenenementenbeleid van Universiteit Antwerpen en het culturele luik valoriseren.

Cultuur op de agenda

Cultuur dichter bij medewerkers en studenten brengen. Dat is de missie van de Cultuurdienst van de Universiteit Antwerpen.

Studenten kunnen er onder meer terecht voor de cultuurcheques: een uniek boekje dat slechts tien euro kost. Met de zeven cheques kunnen studenten sfeer snuiven in bijna veertig cultuurhuizen, gratis boeken verslinden in de Openbare Bibliotheek én op bezoek gaan in een museum.

De Cultuurdienst organiseert i.s.m. KAVKA verschillende ateliers- workshops. Studenten krijgen 20% korting op de inschrijvingsprijs. Meer info en inschrijvingen op kavka.be

De dienst zelf organiseert ook tal van activiteiten waarbij alle aspecten van cultuur aan bod komen. Wie nood heeft aan een streepje muziek kan voortaan terecht op de bibconcerten.

Daarnaast ondersteunt de Cultuurdienst tentoonstellingen en kunstprojecten zoals In situ, waarbij studenten In situ3 van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen hun werk tentoon stellen op de campussen van de universiteit.

Tot slot zet de Cultuurdienst Studay mee op poten, het jaarlijkse feest dat het nieuwe academiejaar inluidt.

Kijk-en luisterplezier

Studenten met te veel noten op hun zang kunnen terecht bij het solidariteitskoor Amahoro. Het koor komt om de 2 weken samen om nummers te zingen uit alle mogelijke culturen, gaande van traditionele volksliederen tot de klassiekers van nu.

Voor filmliefhebbers is er The Moving Picture Show, een filmproject opgezet om bekende en minder bekende klassiekers uit de filmgeschiedenis toegankelijker te maken. Elke dinsdagavond van het tweede semester zullen er tussen 18 en 21 uur gratis en voor niets twee films vertoond worden op de Stadscampus van de Universiteit Antwerpen.

Cultuur op de voorgrond

Het ontwikkelen van nieuwe initiatieven en samenwerkingsverbanden is een van de sterktes van de Cultuurdienst. Verder stemmen ze de verschillende culturele actoren en culturele activiteiten binnen de Universiteit Antwerpen op elkaar af en worden ze eenduidig naar de buitenwereld gecommuniceerd. Daarnaast geeft de Cultuurdienst mee vorm aan een gestructureerd en systematisch evenementenbeleid van de universiteit en proberen we het culturele luik voortdurend te verrijken.

Om medewerkers en studenten op de hoogte te houden van het culturele aanbod, wordt er maandelijks een nieuwsbrief uitgestuurd waarin allerlei cultuurtips, informatie over workshops en tentoonstellingen terug te vinden is. Er is voor elk wat wils, zodat iedereen kan proeven van het culturele leven van de stad en haar universiteit.

Contact

Cultuurdienst Stadscampus, Hof van Liere
S.HvL.08
Prinsstraat 13
2000 Antwerpen
Tel. +32 (0)3 265 24 96
linda.schools@uantwerpen.be