Side header image

Gebouw O (Gouverneur Andries Kinsbergen) en Gebouw M

UAntwerpen opende op 22 september twee nieuwe gebouwen op Campus Drie Eiken.

In het Gebouw O (Gouverneur Andries Kinsbergen) zijn onderwijsfaciliteiten voor de life sciences gehuisvest.

Voor vaardigheidstrainingen van de Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen en computerklassen moet je in Gebouw M zijn.

Kunstige gevel voor Gebouw Gouverneur Andries Kinsbergen (Gebouw O)

Gebouw O
Kunstige gevel voor Gebouw Gouverneur Andries Kinsbergen (Gebouw O)

Voor de gevel van Gebouw Gouverneur Andries Kinsbergen koos kunstenaar Perry Roberts voor foto's uit de 19e en 20e eeuw waarop alle leerlingen van een school, alle studenten van een hogeschool of universiteit, alle inwoners van een dorp of alle leden van een regiment te zien zijn.

Gevel Gebouw Gouverneur Andries Kinsbergen door Perry Roberts

Spiegels worden vensters
Vandaag de dag worden dergelijke foto's niet meer zo vaak gemaakt. Iedereen heeft een camera op zak, maar nu is de lens meestal op onszelf gericht. De afbeelding op de gevel roept de stijl van die oude foto's weer op, maar dan met een inclusieve, democratische kijk op de ‘populatie’ van de universiteit: die omvat niet alleen het academisch personeel en de studenten, maar ook technici, administratief medewerkers en schoonmaakpersoneel.

Het is echter veel meer dan zomaar een afbeelding. Het beeld komt tot stand door talloze perforaties in metaal, waardoor de portretten echt fysiek deel uitmaken van het gebouw. Er wordt weleens gezegd dat onderwijs tot doel heeft om spiegels te veranderen in vensters, en in dit gebouw zien de geportretteerde mensen zichzelf weerspiegeld in de afbeelding, maar tegelijk laten de perforaties in het metaal de buitenwereld naar binnen kijken.

Bio Perry Roberts
Perry Roberts studeerde in 1989 af als master in de Schone Kunsten aan het Goldsmiths College van de universiteit van Londen.

Hij woont in Antwerpen en heeft al uitgebreid zijn werk tentoongesteld in België en daarbuiten, zoals in: Museum Abteiberg Mönchengladbach; Rijsel, Culturele hoofdstad van Europa; de IKON Gallery in Birmingham (V.K.); de Royal Academy in Londen; The Drawing Center in New York; de Biënnale van Sydney, Australië; Muhka, Antwerpen; São Paulo, Brazilië; Marta Herford en Kunsthalle Wilhelmshaven, Duitsland. Zijn werk is opgenomen in diverse collecties, onder meer bij de Arts Council of Great Britain; Stadtisches Museum Abteiberg, Mönchengladbach; Argent UK en het Fonds national d'art contemporain (FNAC) in Frankrijk.

Hij heeft al verscheidene architectuuropdrachten opgeleverd in België en het Verenigd Koninkrijk, en dit is het tweede project in samenwerking met architectuurbureau META.

Meer Kunst op de Campus

Kunst op de Campus in Gebouw M

In Gebouw M nemen kinesisten in spe weldra hun intrek. Daarom stelt beeldhouwer Ludwig Vandevelde in zijn ontwerp het menselijk lichaam centraal.
De installatie van het kunstwerk 'liggend naakt' laat nog even op zich wachten, maar een glimp ervan is al te bewonderen in de vitrinekast.

Ludwig Vandevelde
Ludwig Vandevelde behoort tot de top van de beeldhouwkunstenaars in Vlaanderen. Hij is docent aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Gent waar hij het beeldhouwdepartement coördineert. Hij behaalde een doctoraat in de kunsten.

Inhoud en techniek gaan in zijn werken hand in hand. De werken laten zich kenmerken door een filosofische visie gepaard met uitzonderlijk technisch knap houtsnijwerk. Zo organiseerde het Museum voor Hedendaagse Kunst Antwerpen een retrospectieve tentoonstelling van zijn oeuvre.

Drie Eiken is twee gebouwen rijker
    Campus Drie Eiken van de Universiteit Antwerpen is twee nieuwe gebouwen rijker. Ze werden donderdag 22 september geopend in aanwezigheid van burgemeester Bart De Wever.