Ben Van Duppen

Postdoctoraal onderzoeker FWO

Foto ID

Volg Ben op

Over Ben Van Duppen

Gedreven door nieuwsgierigheid wil ik de wereld doorgronden om haar, samen, te veranderen. 

Mijn onderzoek in de theoretische vastestoffysica spitst zich toe op de elektronische en optische eigenschappen van nieuwe materialen zoals bijvoorbeeld grafeen. Hierdoor probeer ik, in samenwerking met onderzoekers van over heel Europa en daarbuiten, de wereld op nanoschaal te doorgronden en nieuwe fenomenen te verklaren. Dit fundamenteel onderzoek kan de basis leggen voor nieuwe technologiën die de wereld op grote of kleine schaal kunnen veranderen.

Concreet voer ik theoretisch onderzoek uit naar het gedrag van elektronen in tweedimensionale materialen zoals grafeen en haar afgeleiden (multilaag grafeen, mono- en multilaag transitiemetaaldicalcogenides , siliceen, ...). Ik beschouw zowel het gedrag van onafhankelijke elektronen in transportexperimenten of onder invloed van licht, als het collectieve gedrag dat het gevolg is van interactie tussen de elektronene of met het rooster.

Cruciaal in mijn onderzoek is internationale samenwerking om enerzijds theorie en experiment samen te brengen en anderzijds tot nieuwe theoretische inzichten te komen. Ik maakte reeds deel uit van projecten in samenwerking met onderzoekers uit, onder andere, Barcelona, Genua, Pisa, Manchester, Fortaleza, Yunnan, Yemen, Montreal en Belgrado.

Aan de Universiteit Antwerpen ben ik onder andere betrokken bij de vakken kwantummechanica, laag-dimensionele fysica en oppervlakte fysica. Verder sta ik in voor de begeleiding van enkele master- en doctoraatstudenten. Ik probeer studenten uit te dagen om verder te denken dan wat er gedoceerd wordt om samen met klasgenoten tot meer inzicht en begrip te komen. 

Statuut & functies

Bijzonder academisch personeel
  • post - doc navorser FWO

Contact

Campus Groenenborger
Groenenborgerlaan 171
G.U.217
2020 Antwerpen
Belgiƫ
Tel. 032653567
Fax 032653542
ben.vanduppen@uantwerpen.be