Vicerector


Sinds 1 oktober 2016 is Filip Lardon vicerector van de Universiteit Antwerpen en voorzitter van de Raad Dienstverlening.

Afgelegd traject op UAntwerpen

In 1989 studeerde ik aan UAntwerpen eerst af als bioloog-fysioloog. Mijn eindwerk rond perinatale radioactieve besmetting wekte mijn interesse voor ziekte en gezondheid, waardoor ik de overstap naar de Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen maakte. Ik doctoreerde in 1995 in de Medische Wetenschappen en kwam twee jaar later aan het hoofd van het onderzoekslaboratorium Oncologie. Dat hervormde ik naar het huidige Centrum voor Oncologisch Onderzoek, waar we intussen - met onder andere meer dan 20 doctoraatsstudenten - dagelijks zoeken naar betere manieren om kanker te genezen. En hoewel de toekomst hier verzekerd is dankzij enkele geweldige collega-onderzoekers, kan ik deze omgeving niet zomaar achterlaten. Ik zal dus ook als vicerector in ons onderzoekscentrum actief blijven - al schroef ik mijn activiteiten wel terug.

Mijn taak als vicerector

Niet alleen mijn kankeronderzoek fascineert me. Ik ben ook geïnteresseerd in beleidsvoering en dienstverlening. Eerder ontving ik de prijzen Dienstverlening en Wetenschapscommunicatie, voor mijn preventieproject rond roken bij jongeren en voor mijn boeken - waaronder ‘Naar een wereld zonder kanker?’ - waarin ik onze kennis rond kanker op een toegankelijke manier uitdraag. En laat dát nu net zijn waarvan ik ook als vicerector werk wil maken: helder communiceren over en maatschappijgericht inzetten van de geweldige kennis die op onze universiteit geoogst wordt. Onze universiteit zette zich de voorbije jaren al meer op de kaart, en dat mag nu nog sterker gebeuren. Naast communicatie is ook ‘diversiteit’ een pijler van ons beleid: onze universiteit moet zo goed mogelijk onze samenleving weerspiegelen. En ook op het domein ‘internationalisering’ willen we verder inzetten.

De verwachte uitdagingen

Ik zie op alle vlakken uitdagingen, maar die ga ik graag aan. Het wordt bijvoorbeeld een kwestie van collega’s te engageren om naar buiten te treden met hun verhaal. En om ze ‘top of mind’ te maken bij de pers, zodat de media ons verhaal correct oppikt en uitdraagt. Qua diversiteit moeten we er dan weer over waken dat de balans behouden blijft, dat we niet in de ene of andere richting doorslaan. En dat we voldoende inzetten op instroom, maar ook op door- en uitstroom, voor ál onze studenten. Gelukkig kan ik voor al die uitdagingen steunen op fantastische collega’s aan onze universiteit en op mijn collega-vicerectoren en de rector: we komen regelmatig samen en werken echt als één team.

Beleidsplan

‘UAntwerpen op de (wereld)kaart plaatsen’ is een uitdagend motto, en dat kan op zoveel vlakken. Laten we tonen dat de universiteit al lang geen ivoren toren meer is, maar een intrigerend kenniscentrum ten dienste van de maatschappij.

meer info over

meer info over