Voorstelling

  Ik ben als fysicus afgestudeerd aan de UA in 1995, en behaalde mijn doctoraat in 1999 ook aan de UA, over Bose-Einstein condensatie, onder het promotorschap van prof. Devreese in het laboratorium TFVS (Theoretische Fysica van de Vaste Stoffen). Daarna ben ik als postdoctoraal onderzoeker naar Harvard gegaan, bij het laboratorium van prof. Silvera waar ik theoretische modellen voor veelelektronbubbels in helium heb opgesteld, en waar ik naast theoreticus ook een beetje experimentator was. Ik heb nog steeds een kantoortje in Harvard waar ik als associate researcher regelmatig naartoe ga om de samenwerking rond elektronen op helium en rond hoge-druk experimenten verder te zetten. Na mijn postdoctoraal werk aan Harvard heb ik in 2004 gesolliciteerd aan de UA, waar ik kon beginnen als docent theoretische fysica aan het departement Fysica. Sindsdien heb ik een onderzoeksgroep rond theoretische fysica uitgebouwd waar ik het plezier heb om met een groep erg getalenteerde medewerkers samen te werken. Ik zet me ook in voor de fysica gemeenschap in Belgie, en heb gediend als president van onze nationale fysica vereniging.

 


Onderzoek:
Aan het laboratium TQC (Dept. Fysica) voer ik onderzoek uit naar de kwantumtheorie van de vaste stoffen, supergeleiding, veeldeeltjesfysica, ultrakoude atomaire gassen, Bose-Einstein Condensatie, padintegraaltheorie, en veelelektronbubbels in vloeibaar helium. Mijn voornaamste onderzoeksonderwerpen van het ogenblik zijn:
-ultrakoude superfluide Fermi gassen
-supergeleiding en plasmonics met nanoschillen
-padintegraaltheorie voor econophysics

Een vijftal representatieve publicaties zijn:

  • Fringe pattern of overlapping Bose-Einstein condensates with a vortex, J. Tempere and J. T. Devreese, Solid State Communications 108, 993 (1998).
  • Optical absorption of an interacting many-polaron gas, J. Tempere, J. T. Devreese, Physical Review B 64, 104504 (2001).
  • The effect of pressure on statics, dynamics and stability of multielectron bubbles, J. Tempere, I. F. Silvera, J. T. Devreese, Physical Review Letters 87, 275301 (2001).
  • Path-integral mean field description of the vortex state in the BEC to BCS crossover, J. Tempere, M. Wouters, and J. T. Devreese, Physical Review A 71, 033631 (2005).
  • Multielectron bubbles in helium as a paradigm for studying electrons on surfaces with curvature, J. Tempere, V.N. Gladilin, I.F. Silvera, J.T. Devreese, Surface Science Reports 62, 159-217 (2007).

Mijn volledige publicatielijst kunt u raadplegen via de academische bibliografie UA.

Onderwijs:
-Kwantummechanica (bachelor Fysica)
-Statistische Fysica (bachelor Fysica),
-Vaste Stoffysica (master Fysica),
-Superfluïditeit en supergeleiding (master Fysica),
-Padintegralen voor optieprijzen (master Financiële Wiskunde)
-Kwantumveldentheorie (master Fysica)
-Padintegralen in de kwantummechanica (master Fysica)

Dienstverlening:
Deelname aan de Dag van de Technologie, het Wetenschapsfeest, de Kinderuniversiteit en andere wetenschapspopulariserende evenementen. In 2007 heb ik samen met collega Van Doorslaer de algemene wetenschappelijke bijeenkomst van de Belgische Natuurkundige Vereniging georganiseerd aan de UA. In 2010-2011 was ik voorzitter van de Belgische Natuurkundige Vereniging.