Jeroen Peeters

Post-doc navorser

Foto ID

Volg Jeroen op

Over Jeroen Peeters

Doctoraatsonderzoek

In september 2017 heb ik mijn doctoraatsonderzoek rond eindige element (FE) optimalisatie aan de hand van IR thermografie afgerond.

Kwaliteitscontrole verkrijgt een toenemende belangstelling in hedendaagse industriële productie. Structuren moeten lichter, sterker maar vooral ook goedkoper worden en de afvalberg moet inkrimpen. Daarom wordt er hoe langer hoe meer gebruik gemaakt van geavanceerde composiet materialen die deze uiteenlopende eigenschappen zo goed mogelijk omvatten. Het grote probleem in de productie blijft een 100% foutloze productie. Inspectie-methoden om fouten op te sporen en te kunnen inschatten of een reparatie na een fout-detectie mogelijk is zijn zeer tijdrovend of schadelijk voor de gezondheid. Hierdoor stijgt de prijs van deze producten aanzienlijk en is de productielimiet snel bereikt. Daardoor wordt het product vaak bij de kleinste fout-detectie direct afgeschreven en belandt op de afvalberg.

In dit doctoraat is een methode gezocht die verschillende technieken combineert om gezamenlijk een inspectie methode te ontwikkelen die op het lijf van de te onderzoeken structuur geschreven is. Daarnaast wordt er enkel gebruik gemaakt van een beperkte hoeveelheid warmte om de schade te detecteren waardoor een energie-efficiënte methode ontstaat die een snelle evaluatie mogelijk maakt. Deze inspectiemethode heet thermografie en wordt nu reeds sporadisch in de industrie toegepast.

Het innovatieve aan dit doctoraat is de koppeling van deze meettechniek aan een computer model om op deze manier de metingen aanzienlijk te verbeteren en te versnellen. Er wordt als het ware een verwachtingspatroon gecreëerd waar de meting aan moet voldoen zodat sneller geweten is of de structuur er effectief aan voldoet.

De methode is reeds getest in tal van uiteenlopende sectoren. Kostprijsreducties van een factor 10 zijn mogelijk en de techniek kan zowel ingezet worden voor high-tech structuren uit de aerospace te controleren als consumentenproducten zoals chocolade of composiet fietsframes in serie productie te controleren. De toepassingen zijn zeer breed en kunnen de Vlaamse industrie helpen innoveren en zich internationaal op de kaart zetten.

Mijn expertise:

Actieve IR thermografische NDT metingen;
Numerieke simulaties;
FE updating;
Optimalisatie technieken, gebruik makend van adaptieve respons surfaces.

Statuut & functies

Bijzonder academisch personeel
  • post - doc navorser

Contact

Campus Groenenborger
Groenenborgerlaan 171
G.Z.324
2020 Antwerpen
Belgiƫ
Tel. 032651854
jeroen.peeters2@uantwerpen.be