Onderzoeksgroep

Het genoom voorbij: Ethische aspecten omtrent studies van grote cohorten. 01/01/2022 - 31/12/2025

Abstract

De geneeskunde die we vandaag beoefenen zal veranderen in de nabije toekomst. Dit komt aan de ene kant door de vele technologische revoluties van de laatste jaren. Technologie zoals genomics en proteomics worden goedkoper en biomerker tests, gebaseerd op ELISA of PCR worden nu geminiaturizeerd en minder arbeidsintensief. Aan de andere kant is er een trend om deze technologien toe te passen op grote schaal, zodat we hoge kwaliteitsdata verkrijgen van steeds meer mensen. Dit zal geneeskunde omvormen tot een data-rijke wetenschap. Hierdoor kunnen we meer inzicht krijgen in ziektes en komt het uiteindelijke doel, preventieve geneeskunde, dichter. De keerzijde van deze data-intensieve vorm van cohorte studies is dat deze vele nieuwe ethische vragen oproept. Eerst en vooral is er de vraag hoe deze nieuwe technieken omgaan met de privacy van de studiedeelnemers. Ten tweede zijn er conceptuele vragen zoals: hoe gaan we met de data om en van wie is de data uiteindelijk? Hoe vragen we om toestemming voor experimenten in deze studies met vele deelnemers en verschillende types van data? Wat gaan we doen als we ziektes of risico's toevallig ontdekken. We zijn in een goede positie om deze vragen te beantwoorden omdat we kunnen bogen op de piloot studie "I am Frontier" van VITO. Door gebruik te maken van de ervaringen en verwachtingen van de deelnemers en ook van de data uit deze studie kunnen we aanbevelingen maken omtrent deze nieuwe ethische vragen.

Onderzoeker(s)

Onderzoeksgroep(en)

Project type(s)

  • Onderzoeksproject

De impact van enucleatie op de monoculaire visuele cortex: een moleculaire, cellulaire en systeem analyse van cross-modale plasticiteit in de hersenen van de adulte muis. 01/01/2016 - 31/12/2019

Abstract

Een van de best bestudeerde voorbeelden van ervaring- en leeftijd-afhankelijke wijzigingen van neuronale kringen in de hersenen zijn plasticiteit van oculaire dominantie. Hoewel het betrokken is bij de reactivering van de verrekijker visuele cortex na het verlies van één oog, het verklaart niet het herstel van de tegelijkertijd beroofd monoculaire zone. Dit suggereert hersenregio-specifieke modificaties van de circuits en / of moleculaire routes om met de sensorische deprivatie om te gaan. Cross-modale plasticiteit via andere sensorische modaliteiten kan beroofde cortex worden gereactiveerd, maar de anatomische paden zijn dat wel niet bekend in detail. In dit project zullen we hun precieze locatie identificeren om pathwaysoorten uit te voeren activering en inactivatie om de exacte bijdrage van whisker-inputs aan te bepalen de activering van visueel achtergestelde gebieden in de muis. We zullen ook het onderliggende bepalen moleculaire mechanismen die verantwoordelijk zijn voor het waargenomen corticale zone-specifieke herstel om identificeren van potentiële farmacologische doelen om crossmodale inputs te versterken / onderdrukken. Hun gedragsrelevantie zal ook worden onderzocht. Kortom, dit project zal zo licht werpen op de structurele, moleculaire, functionele en gedragsaspecten van cross-modale plasticiteit bij het zoogdier hersenen als basis voor een effectieve therapie voor multisensorische integratietekorten.

Onderzoeker(s)

Onderzoeksgroep(en)

    Project type(s)

    • Onderzoeksproject