Onderzoeksgroep

Expertise

Continue glucose monitoring bij diabetes en niet-diabetespatiënten. Lichaamssamenstelling, vetverdeling en lichaamsverbranding aan de hand van indirecte caloriemetrie. Identificatie risicofactoren voor atherosclerose.

Veranderingen in hepatische en systemische hemodynamische parameters, non-invasieve markers en mogelijke onderliggende fysiopathologische mechanismen van NAFLD en NASH: een longitudinale cohorte-studie. 01/10/2013 - 30/09/2018

Abstract

Dit project betreft fundamenteel kennisgrensverleggend onderzoek gefinancierd door het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek-Vlaanderen. Het project werd betoelaagd na selectie door het bevoegde FWO-expertpanel.

Onderzoeker(s)

Onderzoeksgroep(en)

Project type(s)

  • Onderzoeksproject

Genetische studie naar de rol van vijf geselecteerde kandidaatgenen in het ontstaansmechanisme van obesitas. 01/01/2013 - 31/12/2016

Abstract

Obesitas is een chronische aandoening die gekenmerkt wordt door een excessieve accumulatie van vetweefsel met schadelijke gevolgen voor de gezondheid. Het aandeel van genetische factoren in de ontwikkeling van obesitas wordt op 50-80% geschat terwijl slechts 1,5% daarvan momenteel verklaard kan worden. Met deze studie willen we de de bijdrage van vijf genen die op basis van hun relatie met een beschreven CNV geselecteerd zijn in de pathogenese van obesitas nagaan en de rol van CNVs hierin beter begrijpen.

Onderzoeker(s)

Onderzoeksgroep(en)

    Project type(s)

    • Onderzoeksproject

    Omgevingscontaminanten met endocriene verstoring: Van accumulatie tot een rol in de "pandemie" van obesitas en zijn metabole gevolgen. 01/01/2009 - 31/12/2012

    Abstract

    Er wordt recent verondersteld dat de verstoring van de humane gewichtshomeostase gedeeltelijk het gevolg kan zijn van omgevingsfactoren. Deze studie onderzoekt de accumulatie en de rol van oudere en nieuwere endocrien verstorende chemische stoffen in de pandemie van de 21ste eeuw: obesitas. De effecten worden bestudeerd op het moleculair, cellulair en organisme niveau, gebruik makende van analytische methodes, biochemie, genomics , genetica en epidemiologische humane gegevens.

    Onderzoeker(s)

    Onderzoeksgroep(en)

    Project type(s)

    • Onderzoeksproject

    Betacelfunctie in (pre)type 1 diabetes. 01/01/2007 - 31/12/2010

    Abstract

    Deze studie wil biologische criteria bepalen die verlies van betacelmassa op korte tijd weergeven en dus een versnelde evolutie naar type 1 diabetes. Deze criteria helpen bij de keuze van het tijdstip en het type van preventie, vergemakkelijken de samenstelling van meer homogene groepen studiepersonen (op basis van residuele betacelmassa, homogeen risico op betaceldestructie tijdens interventieduur) en leiden tot herkennen van functionele merkers die als "surrogate endpoints" kunnen worden gebruikt. Op deze manier wordt de omvang van de studiegroepen verminderd evenals de opvolgingstijd die nodig is om significante effecten van een testsubstantie te onderzoeken.

    Onderzoeker(s)

    Onderzoeksgroep(en)

    Project type(s)

    • Onderzoeksproject

    Hepatic and adipose tissue and functions in the metabolic syndrome (HEPADIP). 01/11/2005 - 31/10/2010

    Abstract

    Het metabool syndroom is een belangrijke risicofactor voor type 2 diabetes en cardiovasculaire ziekten. Recente bevindingen suggereren een belangrijke rol voor vetopstapeling ter hoogte van de lever in de ontwikkeling van het metabool sydroom. De hypothese van het HEPADIP project luidt dat dit een verandering weerspiegelt in de metabole relaties of de signaalgeving tussen het vetweefsel en de lever. De doelen van het project omvatten het definiëren van de rol van het vetweefsel en de lever, en de interactie tussen beiden, in het ontstaan van stoornissen in het lipidenmetabolisme, de werkingsmechanismen van insuline en glucose homeostase in het metabool syndroom. Met als doel het definiëren, valideren en ontwikkelen van nieuwe doelgebieden voor diagnose, typering, preventie en behandeling van het syndroom.

    Onderzoeker(s)

    Onderzoeksgroep(en)

    Project type(s)

    • Onderzoeksproject

    Onderzoek naar de rol van inflammatie in de pathogenese van obesitas en obesitas geassocieerde co-morbiditeit. 01/01/2005 - 01/12/2008

    Abstract

    Om de vooropgestelde doelstelling te bekomen, zullen in dit onderzoeksproject een drietalluiken uitgevoerd worden. In een eerste luik zal de graad van inflammatie bij patienten nagegaan worden enerzijds door biochemische testen, anderzijds door de analyse van vetweefsel. In het tweede luik zal genetisch onderzoek gebeuren om susceptibiliteitsgenen voor obesitas te identificeren. Uiteraard zal het onderzoek hierbij toegespitst worden op genen die betrekking hebben met inflammatie. Tenslotte zal in een klinisch luik getracht worden een associatie te leggen tussen zowel biochemische, histologische en genetische data en klinische eindpunten.

    Onderzoeker(s)

    Onderzoeksgroep(en)

    Project type(s)

    • Onderzoeksproject

    Predictie van type 1 diabetes door combinatie van biologische, demografische en antropometrische gegevens. 01/01/2004 - 31/12/2007

    Abstract

    Onderzoeker(s)

    Onderzoeksgroep(en)

    Project type(s)

    • Onderzoeksproject

    Atherogeniciteit van de postprandiale toestand bij diabetes mellitus: studie van de interacties tussen lipiden, antioxidantia en monocyten. 01/01/2004 - 31/12/2007

    Abstract

    Het verhoogd risico van atherosclerose bij diabetes kan niet volledig verminderd worden door de behandeling van de klassieke risicofactoren. De hoge predictieve waarde van de plasma glucose en triglyceridenconcentraties na de maaltijd suggereert een belangrijk postprandiaal proatherogeen proces. In dit project willen we de interacties tussen de postprandiale lipiden, monocyten en vitamine E onderzoeken. Het uiteindelijk doel is om duidelijke richtlijnen te kunnen formuleren betreffende de inname van lipiden en antioxidantia en aldus het atherosclerotisch risico in te perken.

    Onderzoeker(s)

    Onderzoeksgroep(en)

    Project type(s)

    • Onderzoeksproject

    Genetische analyse van kandidaatgenen voor viscerale obesitas en geassociëerde comorbiditeit. 01/01/2003 - 31/12/2004

    Abstract

    Abdominale of viscerale obesitas, een belangrijke risicofactor voor cardiovasculaire pathologie en type 2 diabetes, is gedeeltelijk genetisch bepaald. Door associatie- en koppelingsstudies van een aantal polymorfismen in kandidaatgenen voor obesitas, en mutatie-analyse in extreem obesen, willen we trachten genen te identificeren die een rol spelen in abdominale vetopstapeling en de ontwikkeling van geassociëerde comorbiditeit.

    Onderzoeker(s)

    Onderzoeksgroep(en)

    Project type(s)

    • Onderzoeksproject

    Toelage voor zware apparatuur : fluorimeter. 01/01/2002 - 31/12/2002

    Abstract

    De fluorescentietechnieken zijn onontbeerlijk bijvoorbeeld voor het continu in vitro opvolgen van de gevoeligheid van lipoproteïnen of celmembranen voor peroxidatie, geïnduceerd door transitiemetalen of oxidantia die dit proces vertragen. Fluorescentie biedt verder de mogelijkheid om zeer gevoelige analyses uit te voeren in diverse andere onderzoeksdomeinen. De resultaten van deze analyses zullen meer inzicht verschaffen in de biochemische achtergrond van de diabetische verwikkelingen en van bepaalde verouderingsprocessen. Hieruit volgt de mogelijkheid om risicopatiënten tijdig op te sporen, om de effecten van gerichte voedingsadviesen of farmacologische tussenkomsten te beoordelen.

    Onderzoeker(s)

    Onderzoeksgroep(en)

      Project type(s)

      • Onderzoeksproject

      Preventie van betaceldestructie bij type 1 diabetespatiënten en hun hoogrisico. 01/01/2001 - 31/12/2004

      Abstract

      a) Door toediening van immuunregulerende stoffen. (gehumaniseerde niet-mitogene monoclonale anti-CD3 antilichamen, ChAgly CD3) de verdere afbraak van residuele betacelmassa significant afremmen in recent-ontdekte type 1 diabetespatienten. b) Door prophylactische subcutane toediening van metabool actieve insuline de klinische manifestatie van diabetes vermijden of uitstellen in verwanten met hoog risiko op diabetes type 1. (risico genetisch en auto-immuun bepaald).

      Onderzoeker(s)

      Onderzoeksgroep(en)

      Project type(s)

      • Onderzoeksproject

      Maatschappelijk project ter bevordering van de algemene kennis en de ondersteuning van diabetici met betrekking tot medische en sociaal economische aspecten van de aandoening. 01/01/1997 - 31/12/1998

      Abstract

      Informatie rond de aandoening blijft een cruciaal element in de preventie en tijdige diagnose van diabetes en in haar medische en sociale gevolgen. Een eerste benadering is correcte informatie voor het grote publiek. Een nederlandstalig boek rond diabetes geschreven voor het grote publiek kan informatie brengen in een begrijpbare taal. Een massa mediale campagne is te algemeen om antwoord te bieden aan specifieke vragen en om bepaalde foute opvattingen die eruit voorkomen te wijzigen. Een infolijn Diabetes biedt hiervoor een meer persoonlijke op maat gesneden oplossing.

      Onderzoeker(s)

      Onderzoeksgroep(en)

        Project type(s)

        • Onderzoeksproject

        Anthropometrische, biologische en cytogenetische merkers en determinantenvan atherosclerose bij niet-insuline dependente diabetes mellitus. 01/01/1997 - 31/12/1997

        Abstract

        In dit klinisch onderzoeksproject wordt gezocht naar een reeks determinanten en merkers voor atherosclerose en cardiovasculaire aandoeningen die buiten de klassiek bestudeerde risicofactoren, zowel een predictie als een typering van de patient at risk kunnen bieden. Drie specifieke onderzoeksdomeinen worden onderzocht als potentiële kandidaten voor het ontwikkelen van cardiovasculaire aandoeningen : antropometrie, biologische determinanten en genetische merkers.

        Onderzoeker(s)

        Onderzoeksgroep(en)

          Project type(s)

          • Onderzoeksproject