Pascal Gielen

Hoogleraar

Cultuursocioloog Pascal Gielen moedigt cultuursector aan te staken

Cultuursector staak! Opinie Pascal GielenDe aankondiging van de Vlaamse regering om zwaar te besparen op cultuursubsidies lokt heel wat reacties uit.

Ook vanuit de Universiteit Antwerpen.

Zo moedigt prof. Pascal Gielen, hoogleraar binnen de Onderzoeksgroep ARIA, de volledige sector aan om het werk neer te leggen.

Gielen deed zijn opvallende oproep in een opiniestuk dat op woensdag 13 november 2019 verscheen in De Standaard.

“De cultuursector, inclusief sociaal­artistieke projecten, levert een sterke bijdrage aan de democratie”, schrijft hij onder meer. “Kunstenaars hebben nu eenmaal de bijzondere gave om altijd op andere mogelijkheden te wijzen, om mensen een taal te geven om hun gevoelens uit te drukken, een taal - wat ook een beeldtaal kan zijn - die ze daarvoor nauwelijks kenden. Maar de cultuursector kon de afgelopen jaren ook steeds meer die maatschappelijke segmenten aanspreken die nauwelijks een stem konden laten horen.”

“Vooral jonge kunstenaars wisten de laatste jaren die ongehoorde stemmen en onvermoede culturen en geschiedenissen naar boven te halen. Via hun kunst en projecten wisten ze ook mensen een positiever gevoel te geven, waardoor ze minder vatbaar waren voor duister populisme en andere verzuringspolitiek. Het is geen toeval dat juist op hen zo zwaar wordt bezuinigd. Op de projectsubsidies wordt niet met de kaasschaaf, maar met de hakbijl bespaard.”

Wees solidair

“We kunnen ons afvragen hoe het komt dat de groten verhoudingsgewijs minder moeten inleveren. Omdat de N-VA in hun bestuursorganen zit, of omdat ze toch tijdig zijn gaan lobbyen? Hopelijk zijn dat niet de ware redenen. De zogenaamde 'topspelers' hebben alle kansen om dat verwijt te weerleggen. Verklaren ze zich solidair met de sector of dan toch met de neoliberale identiteitspolitiek? Schieten ze zichzelf in de voet, of durven ze toch eens oppositie voeren?”

“Er is maar één manier om die solidariteit te tonen: cultuursector, staak! Sluit de deuren, leg het werk neer, al is het maar voor het subsidiepercentage dat er nu weer wordt afgehaald. Blijf één werkdag per week gesloten, bijvoorbeeld. Andere sectoren, zoals de sociale sector en het onderwijs, zullen snel jullie voorbeeld volgen, want ook daar hangen donkere wolken. Genoeg is genoeg.”

“Wanneer de overheid aan de poten van de democratie begint te zagen om haar verworven machtspositie te bestendigen, is het de hoogste tijd om kleur te bekennen. Mensen laten dromen, ze op andere mogelijkheden wijzen, ze een stem geven of hun cultuur zichtbaar maken, is nu eenmaal geen politiek-neutrale aangelegenheid. Dat is het nooit geweest.”