Skander Bennis

Mandaatassistent

Foto ID

Volg Skander op

Over Skander Bennis

Skander Bennis is doctoraatsonderzoeker en mandaatassistent aan de Universiteit Antwerpen. Hij is lid van de onderzoekseenheid Onderneming & Recht. Hij behaalde een Master in de Rechten (Universiteit Antwerpen, magna cum laude) en was eerder advocaat aan de Brusselse balie bij het kantoor Altius.

Skander doceert het Practicum Economisch recht in het bachelortraject en biedt tevens ondersteuning bij enkele andere opleidingsonderdelen. Skander bereidt ook een doctoraal proefschrift voor.

Zijn onderzoek richt zich voornamelijk op (on)eerlijke economische praktijken (bescherming van ondernemingen, consumenten en prosumenten) en de impact van "nieuwe" technologieën op het economisch recht (e-commerce, m-commerce, de samenwerkingseconomie, blockchain/smart contracts, het internet of things, artificiële intelligentie, ...).

Doctoraatsonderzoek    

Ondernemingen ontplooien zelfstandig economische activiteiten. Consumenten, werknemers en overheden niet. Deze entiteiten zijn dus aan een verschillend regime onderworpen. Recente technologische ontwikkelingen maken zulke kwalificaties ingewikkelder. Platformen (Uber, Airbnb, …) die transacties tussen peers toelaten veroorzaken een eerste fundamentele verandering. Bovendien zorgen nieuwe technologieën (blockchain, smart contracts en artificiële intelligentie) voor mogelijkheden om deze tussenpersonen te omzeilen (disintermediatie). Deze evoluties vereisen een coherente aanpak wanneer we ondernemingen willen onderscheiden van consumenten, werknemers, overheden en sociale organisaties. Dit is het doel van het project.

Het gaat na of het huidig Europees en Belgisch kader voldoende is aangepast om deze vragen te beantwoorden. Hiertoe wordt de notie “economische activiteit” in diverse domeinen van het Europees en Belgisch in kaart gebracht, vergeleken en beoordeeld tegen de toets van de gelijke behandeling van marktdeelnemers. Van daaruit worden aanbevelingen geformuleerd.

 

Contact

Stadscampus
Venusstraat 23
S.V.273
2000 Antwerpen
Belgiƫ
Tel. 032655346
skander.bennis@uantwerpen.be