Een baanbrekende behandeling om keratoconus te behandelen. 01/05/2023 - 30/04/2024

Abstract

Keratoconus is een progressieve aandoening aan het hoornnlies die gekenmerkt wordt voor verdunning van het hoornvlies en een kegelvormige in plaats van een ronde groei. Dit leidt tot slechtziendheid wanneer de ziekte niet behandeld wordt. Er zijn zachte en harde contactlenzen beschikbaar voor correctie van het zicht, maar ze zijn oncomfortabel of niet voldoende sterk wanneer de ziekte verergert. De tweedelijnsbehandeling van deze patiënten bestaat uit het crosslinken van het hoornvlies of een hoornvliestransplantatie, maar er is achteraf vaak nog steeds een corigerende lens nodig om goed te kunnen zien. Wij hebben een nieuwe behandelingsmethode ontwikkeld voor keratoconuspatiënten dat hun zicht permanent kan corrigeren en die daarbovenop niet-invasief én reversibel is. In het vorige IOF POC CREATE project hebben we onze hypothese bevestigd op een in vitro niveau, terwijl we dit in dit IOF POC DEVELOP project de veiligheid en functionaliteit zullen testen in een muis- en konijnmodel, Respectievelijk. Bovendien zullen we een business plan verder finaliseren met de focus op het opstellen van een regulatorische strategie en een kwantitatieve markt analyse.

Onderzoeker(s)

Onderzoeksgroep(en)

Project type(s)

  • Onderzoeksproject

Een baanbrekende behandeling om de meest voorkomende oorzaak van slechtziendheid op te lossen. 01/01/2022 - 31/12/2022

Abstract

Refractieve fouten als gevolg van een afwijkende hoorvlieskromming of oogbollengte zijn de meeste prevalente vorm van slechtziendheid wereldwijd. Momenteel bestaat de behandeling uit het dragen van een bril, contactlenzen of laserchrirugie, maar deze therapiën hebben verschillende praktische ongemakken of post-operatieve complicaties. Bovendien kunnen niet alle oogafwijkingen hiermee opgelost worden. In dit project wordt de wetenschappelijke basis voor een innovatief oculair medical device uitgewerkt dat breekt met de therapeutische limieten zonder enige ongemakken zoals het dragen van lenzen of een bril. Deze uitvinding heeft als doel om mensen met afwijkingen aan het hoornvlies te behandelen door middel van het gebruik van innovatieve biomaterialen. Een selectie van biomaterialen zal onderworpen worden aan essentiële testen die betrekking hebben op de uiteindelijke behandeling van slechtziende patiënten. Deze resultaten worden omgezet naar een brede wetenschappelijke basis ter voorbereiding van een patentaanvraag.

Onderzoeker(s)

Onderzoeksgroep(en)

Project type(s)

  • Onderzoeksproject

Regeneratie van het corneale endotheel door middel van mechanotaxis en gerichte geneesmiddelafgifte: De oplossing voor een verblindende ziekte. 01/11/2019 - 31/10/2023

Abstract

Het corneale endotheel bekleedt de binnenkant van het hoornvlies, wat beschouwd kan worden als het raam waardoor we naar buiten kijken. Wanneer deze cellaag niet meer functioneert, leidt dit tot een pijnlijke blindheid die enkel opgelost kan worden door transplantatie van een nieuw donor-endotheel. Momenteel wordt corneale endotheeltransplantatie gelimiteerd door een wereldwijd donortekort en daarom proberen onderzoekers sinds jaren een artificieel weefsel te maken om meer blinde patiënten te behandelen en wachtlijsten drastisch te verkorten. In mijn doctoraatsproject stel ik voor om een membraan te ontwikkelen dat de in vivo groei van deze cellen zal stimuleren. Het membraan bevat geen cellen, maar is bedekt met geometrische patronen die 2 verschillende functies uitvoeren. Enerzijds zal hun vorm eenrichtingsverkeer van endotheelcellen stimuleren om sneller hun barrièrefunctie te herstellen. Anderzijds bevatten deze patronen een inhoud die specifiek wordt opgenomen wanneer de cellen er overheen groeien. Ik onderzoek 2 opties voor deze inhoud, namelijk groeifactoren of exosomen die gesecreteerd worden door stamcellen. Uiteindelijk zal ik een dierstudie uitvoeren in konijnen om de doeltreffendheid te bepalen. Het voordeel hier is dat dit als een kant-en-klaar product gefabriceerd kan worden dat veiliger is dan celtherapie of transplantatie aangezien hier geen cellen getransplanteerd worden en bovendien aangepast kan worden voor gebruik in andere medische disciplines.

Onderzoeker(s)

Onderzoeksgroep(en)

Project type(s)

  • Onderzoeksproject