Stef Espeel

Doctoraatsbursaal

Foto ID

Over Stef Espeel

Stef Espeel (Brugge, 1992°) studeerde af aan de Universiteit Gent (2016) als Master in de geschiedenis met een MA-thesis over de sociaalpolitieke samenstelling van het stadsbestuur van Brugge in de periode 1359-1375. Hiervoor maakte hij gebruik van de prosopografische methode om de sociaal-professionele profielen van de schepenen, raadsleden en hoofdmannen van de stad te schetsen.

Momenteel werkt hij op een doctoraatsproject aan het Centrum voor Stadsgeschiedenis (CSG) aan de Universiteit Antwerpen getiteld:

Shock cities. Food prices and access to food in Flemish cities during the 'Age of Shocks' (1280-1370)

Het project bestudeert de evolutie van graanprijzen en toegang tot voedsel in het graafschap Vlaanderen in tijden van crisis. En géén enkele eeuw in de Europese geschiedenis werd zo door crisissen gekenmerkt als de veertiende eeuw. Opeenvolgende misoogsten, maar evengoed oorlogscampagnes tijdens de Honderdjarige Oorlog en het uitbreken van de Zwarte Dood in Europa (1348-) brachten de voedseltoegang in dit stedelijke hart van Europa in gevaar.  Hoe frequent en hoe intens waren deze voedselschokken in het graafschap Vlaanderen en hoe gingen steden hiermee om? Hoe sterk was de marktintegratie? Stortte de interregionale handel in elkaar? Zien we pogingen van stedelijke of hogere overheden om de bevoorrading veilig te stellen of de prijsstijgingen beperkt te houden? En had dergelijk optreden enige impact? En hoe sprongen grootgrondbezitters om met voedselschokken? Voor grote graanproducenten boden duurtejaren immers ook onverwachte kansen om hoge winsten te realiseren.

Nu het concept van ‘veerkracht’ tegenover exogene schokken terug in het middelpunt staat van de wetenschappelijke agenda, gebruikt dit project de case-study van 14e-eeuws Vlaanderen als meest verstedelijkt gebied ten noorden van de Alpen om de impact van en de omgang met voedselschokken te onderzoeken.

Promotoren: Prof. Dr. Tim Soens (UAntwerpen) & Prof. Dr. Alexis Wilkin (ULB).

Statuut & functies

Bijzonder academisch personeel
  • doctoraatsbursaal

Interne mandaten

Contact

Stadscampus
Sint-Jacobsmarkt 13
S.SJ.216
2000 Antwerpen
Belgiƫ
Tel. 032654485
stef.espeel@uantwerpen.be