Vincent Scheltiens

Doctor-assistent

Foto ID

Volg Vincent op

Over Vincent Scheltiens

Vincent Scheltiens is doctor in de geschiedenis en lid van Power in History - Centre for Political History. Hij promoveerde aan de Universiteit Antwerpen op een proefschrift over de Vlaamse en Waalse identiteitsconstructie aan de hand van alteriteitsvertogen, een kruisbestuiving tussen geschiedenis, linguïstiek en politieke wetenschappen. Zijn masterscriptie behandelde breuk en continuïteit in het leven van War Van Overstraeten, oprichter en eerste parlementslid van de communistische partij in de jaren 1920 en animistisch, mystiek religieus geïnspireerd schilder vanaf de jaren 1930.

Hij was verbonden aan het Studiecentrum Oorlog en Maatschappij (CegeSoma) van het Algemeen Rijksarchief waar hij in 2010 werkte aan een internationaal onderzoeksproject 'Privacy en historisch onderzoek', toegespitst op politiearchieven van voormalige autoritaire staten in Europa in de 20ste eeuw en waar hij in 2015-2016 onderzoek voerde naar het leven van de joodse bevolking in Brussel tussen 1930 en 1950.

Hij publiceert over nationalisme en nationale identiteitsconstructie, de politieke geschiedenis van België, de geschiedenis van de linkerzijde en de contemporaine geschiedenis van Spanje.

Lidmaatschappen:

lid van de wetenschappelijk raad van het ADVN - Archief en Onderzoekscentrum voor nationale bewegingen

lid Raad van Bestuur Instituut voor Samenwerking tussen Universiteit en Arbeidersbeweging (ISUA - UA)

 

Statuut & functies

Bijzonder academisch personeel
  • post - doc navorser

Contact

Stadscampus
Sint-Jacobsmarkt 13
S.SJ.029
2000 Antwerpen
Belgiƫ
Tel. 032654954
vincent.scheltiens@uantwerpen.be