Wendy Lemmens

Doctoraatsbursaal

Foto ID

Volg Wendy op

Over Wendy Lemmens

Wendy Lemmens (°1989) studeerde Nederlandse Taal en Cultuur aan de Radboud Universiteit Nijmegen (Nederland). Haar onderzoek concentreert zich op de registervariatie in het literaire proza van Hugo Claus. 

Na een daverende start van zijn carrière begint Hugo Claus vanaf de jaren 1960, een periode van extreme standaardiseringsdruk en taalpurisme, steeds nadrukkelijker Vlaamse, spreektalige registers in zijn romans en verhalen te verwerken. Dit experiment leidde tot gemengde reacties onder literaire critici, die het onder andere bestempelden als ‘kroeg- en speelholbargoens’ en ‘Westvlaams brabbeldialect’. Bovendien ontlokte het ook de nodige boude uitspraken van de auteur zelf. Het is dan ook opmerkelijk dat deze ‘Claus-taal’ nog nooit eerder systematisch is onderzocht. De urgentie van dit onderzoeksthema is al wel eerder gesuggereerd, maar nooit grondig opgenomen: daar wil dit onderzoek verandering in brengen.

Voor mijn onderzoek kan ik gebruikmaken van het uitgebreide archief dat zich bevindt in het Studie- en Documentatiecentrum Hugo Claus, waar ik tevens contactpersoon van ben. Meer informatie over het Clauscentrum vindt u op de vernieuwde website.

Statuut & functies

Bijzonder academisch personeel
  • buitenlands doctoraatsbursaal

Contact

Stadscampus
Lange Winkelstraat 40
S.L.102
2000 Antwerpen
Belgiƫ
Tel. 032655251
wendy.lemmens@uantwerpen.be