​​​​​​​"Dankzij Aan de slag weten we zeker dat we een universitaire opleiding aankunnen"

  • Chloë De Cock (18) en Zerina Karic (17)
  • 6de jaar Humane Wetenschappen
  • Instituut Moretus in Ekeren

Chloë en Zerina willen volgend jaar allebei Toegepaste Economische Wetenschappen (TEW) studeren maar waren onzeker of ze wel voldoende wiskundige voorkennis hadden om aan deze opleiding te beginnen. Op school volgen zij daarom per week twee uur aanvullende wiskunde, waarbij ze gebruikmaken van het zelfstudiepakket wiskunde van Aan de Slag.

Het werkte voor hen erg geruststellend

Chloë: “Het is fijn dat we nu al zien wat we straks moeten kennen en te zien dat we kunnen oefenen met dit soort vragen en de manier van de werken. Zo kom ik straks niet voor verrassingen te staan. Het materiaal komt ook écht van de universiteit dus dat geeft vertrouwen”.

Zowel klassikaal als zelfstandig aan de slag met het studiepakket

Zerina: “Het is handig dat we in de les meteen vragen kunnen stellen aan onze lerares, maar je kunt het pakket ook heel goed zelfstandig doorlopen. In het studiepakket wordt heel handig aangegeven wat de noodzakelijke kennis is, wat nuttige kennis is en wat extra leerstof is. Alles is heel duidelijk geordend. Zo kan ik er zelf thuis makkelijk aan verder werken omdat ik weet waar ik op moet letten".

Waarom vinden ze Aan de slag een aanrader?

“Als je nog niet zeker bent over je voorkennis, biedt het een houvast en geruststelling. Het is een fijne manier om je voor te bereiden op je studie. Dankzij de oefeningen in Aan de slag weten we zeker dat we TEW aankunnen: we zijn er nu echt klaar voor”.

"De zelfstudiepakketten waren heel nuttig om de overstap naar hoger onderwijs goed te laten verlopen"

Na zijn vooropleiding Latijn-Wiskunde schreef Tomas zich bij UAntwerpen in voor de opleiding handelsingenieur. Om goed voorbereid van start te gaan, nam hij deel aan de voorbereidingslessen en maakte hij gebruik van het zelfstudiepakket wiskunde op het online voorbereidingsplatform Aan De Slag. Op deze manier zou hij een idee hebben van wat in de opleiding wordt verwacht.

“Ik heb dat gedaan als opfrissing, om alles nog eens te herzien en terug in het schoolritme te komen”

Op eigen houtje begon Tomas met het zelfstudiepakket wiskunde van Aan de Slag. Hij werkte met het online leermateriaal, de interactieve oefeningen en de zelftesten. In de voorbereidingslessen werd hierop dieper ingegaan. "Alles wat in de lessen aan bod kwam, kwam ook voor in de pakketten. Die zijn wel nog een stuk uitgebreider".

Nuttig voor vlotte overgang naar hoger onderwijs

Tomas geeft nog mee dat hoe minder voorkennis je hebt, hoe meer het aan te raden is met de pakketten aan de slag te gaan. Maar het is zeker altijd de moeite om ze door te nemen. “Ik vind het een mooi en ook nuttig initiatief. Alles wordt duidelijk uitgelegd en het is heel handig om de overstap naar hoger onderwijs goed te laten verlopen”. En de voorbereidingslessen? "Daar heb ik alvast een aantal goede vrienden gemaakt!”

"Ik raad alle studenten aan om die zelfstudiepakketten te doorlopen"

Na haar bacheloropleiding vitaliteitsmanagement en toerisme startte de Nederlandse Wendy dit jaar met het schakelprogramma organisatie en management. Op een van de Infodagen leerde ze Aan De Slag kennen en schreef ze zich in voor het zelfstudiepakket wiskunde en voor de opfrisweek. Haar laatste les wiskunde dateerde immers al van een aantal jaar geleden en haar wiskundekennis was dus weggezakt.

“Wiskunde is een heel belangrijk onderdeel in onze opleiding, dus een opfrissing was wel aan de orde”

Tijdens de opfrisweek nam Wendy het studiepakket zelfstandig door. Ze doorliep het online leermateriaal, de interactieve oefeningen en de zelftesten. "Het zijn uitgebreide pakketten op Aan de Slag, alles is duidelijk uitgelegd en het sluit perfect aan op de voorbereidingslessen. Ik hoor nu zelfs nog mensen die alsnog met de pakketten aan de slag gaan om hun wiskunde op te frissen".

Wendy kijkt positief terug op die voorbereiding en geeft nog deze raad mee aan toekomstige studenten: “Ik raad de zelfstudiepakketten zeker aan voor alle (Nederlandse) studenten die deze richting volgen of richtingen waarin wiskunde aan bod komt. Ook de voorbereidingslessen zijn een aanrader. Daar kan je vragen stellen aan de prof en leer je ook nieuwe mensen kennen".

"De zelftesten en oefeningen voor wiskunde waren net wat ik zocht!"

aan de slag

Simone Janssen wist al sinds haar 15de dat ze graag diergeneeskunde wou studeren, maar door omstandigheden heeft ze geen wetenschappelijk georiënteerde vooropleiding gevolgd. Omdat ze zich hiervan bewust was, heeft ze zich tijdens haar laatste jaar secundair onderwijs al extra voorbereid voor de wetenschappelijke vakken, bijvoorbeeld met een keuzevak op school. Ze maakte  ook gebruik van het online voorbereidingsplatform Aan de slag om zich verder voor te bereiden voor chemie en wiskunde.

"Hoe staat het met mijn eigen startcompetenties en wat vraagt mijn opleiding straks?"

“Zo heb ik voor wiskunde die onderwerpen gekozen waarvan ik wist dat ze in mijn vooropleiding ontbraken. Ik heb vooral met de zelftesten en de oefeningen met feedback gewerkt. Dat was wat ik zocht. Deze pakketten waren goed om zicht te krijgen op hoe het staat met je eigen startcompetenties en dit te koppelen aan wat de opleiding vraagt”.

Vooral leerlingen die nog niet zeker zijn van hun startcompetenties raadt ze aan om een kijkje te nemen op Aan de slag. Als laatste stap in haar voorbereiding nam ze nadien deel aan het overbruggingsonderwijs op de campus in september.

 

"Aan de slag is ideaal om je basiskennis bij te werken"

Ilyass is eerstejaarsstudent Toegepaste Economische Wetenschappen (TEW). Tijdens zijn verkenning van de UAntwerpen-website ontdekte hij Aan De Slag. Aangezien hij in het secundair onderwijs boekhouden-wiskunde heeft gestudeerd, en naar eigen zeggen een tekort aan basiskennis wiskunde heeft , besliste hij zich in te schrijven op Aan De Slag. “Ik had het gevoel dat mijn kennis niet voldoende was voor deze studie, dus heb ik me aangemeld voor de zelfstudiepakketten wiskunde.”

Tijdens de zomermaanden heeft Ilyass op eigen houtje zijn wiskundekennis bijgespijkerd met de zelfstudiepakketten wiskunde

Vooral de zelftesten en de interactieve oefeningen met feedback heeft hij doorlopen. Daardoor heeft hij nu meer duidelijkheid  over wat er in de opleiding TEW verwacht wordt van startende studenten. Ook over het leermateriaal is hij erg tevreden: “Alles is heel verstaanbaar uitgelegd”.

"En ook nu nog kan ik, als dat nodig is, terugvallen op Aan de Slag moest er iets in de les of mijn cursus niet duidelijk zijn. Ik zou toekomstige studenten dan ook zeker aanraden om Aan de Slag te gebruiken als ze het gevoel hebben te weinig kennis te hebben. Vooral studenten die uit minder voor de hand liggende richtingen komen, hebben dikwijls een tekort aan basiskennis. Dan is Aan de Slag echt ideaal om die vereiste basiskennis bij jezelf op peil te brengen”.