Ondernemen

Wil je je als zelfstandige vestigen of een eigen zaak starten, dan kunnen verschillende instanties je hierbij helpen. Er zijn instanties die zich focussen op oriëntatie, opleiding, begeleiding, het geven van informatie, .... Enkele belangrijke spelers worden hieronder besproken. Gediplomeerde juristen, artsen en apothekers vestigen zich vaak als zelfstandige. Vaak organiseren faculteiten hieromtrent specifieke infosessies.

Agentschap innoveren en ondernemen

Bij de opstart van een zaak komt heel wat kijken. Daarom ondersteunt het Agentschap innoveren en ondernemen verschillende coaching- en adviestrajecten voor startende ondernemers voor elke fase van je ondernemerschap. Je kan bij het Agentschap terecht met vragen over formaliteiten en vergunningen, vestigingsplaatsen en uitbreidingsmogelijkheden, financieringsmogelijkheden voor een nieuw project, investeren in milieu- of energievriendelijke technologie, enzovoort.

VDAB

Indien je droomt van een eigen zaak, maar niet goed weet hoe te beginnen kan je gratis begeleid worden door de VDAB tot aan de opstart van je bedrijf. Meer info over hun begeleiding vind je hier.

UNIZO

Bij de UNIZO starterservice krijg je informatie, begeleiding, professioneel advies, … Met behulp van de 'Startsimulator' kan je  een ondernemingsplan en financieel plan van A tot Z uitwerken.

Via het ondernemingsloket Liantis worden alle administratieve formaliteiten vervuld om een eigen zaak op te starten. Uiteraard zijn er ook nog andere ondernemingsloketten (vb. ACERTA, PARTENA, XERIUS, enzovoort). 

Start je zaak

Door middel van 'Start je zaak' begeleidt Accanto vzw je in de opstart van je eigen zaak. Dit d.m.v. coaching op gebied van financiële planning, juridisch advies, marketing, communicatie en alle andere ondernemingsaspecten. Accanto vzw is een onafhankelijk steunpunt, erkend door het Participatiefonds. Het Participatiefonds is een federale openbare instelling die het zelfstandig ondernemerschap stimuleert door professionele begeleiding te voorzien en de toegang tot startkapitaal te vereenvoudigen.

Starterslabo

Werkzoekenden die ervan dromen om een eigen zaak op te starten, kunnen bij Starterslabo terecht. Starterslabo begeleidt personen die hun ondernemersdroom willen realiseren en daarin ondersteuning zoeken door middel van coaching, training en aandacht voor persoonlijke groei. Starterslabo heeft speciale aandacht voor niet-werkende werkzoekenden en voor mensen die een grote afstand tot ondernemerschap ervaren.