Sollicitatietips

Indien je je kans wil wagen op de arbeidsmarkt, start alles met een gerichte aanpak van je sollicitatieproces!

Loopbaancoaching

Heb je nog geen idee van de richting die je uitwil met je verdere loopbaan? Doe dan beroep op een professionele loopbaancoach! Het heeft immers geen zin om in het wilde weg CV's en motivatiebrieven te versturen, je valt snel door de mand bij een te vage motivatie, een onduidelijk carrièredoel, ... Daarnaast kan je er ook terecht voor hulp tijdens het solliciteren (hoe bouw ik een goed CV op, hoe schrijf ik een motivatiebrief, wat kan ik van een sollicitatiegesprek verwachten, ...) . 

Waar vind je vacatures?

Vacaturedatabank van de UAntwerpen

Huidige studenten en alumni van de UAntwerpen kunnen interessante jobs terugvinden in de vacaturedatabank van Career Center UAntwerpen.

Algemene vacaturesites

Openstaande vacatures zijn nog altijd de beste manier om aan een job te geraken, spontane sollicitaties zijn doorgaans veel minder succesvol. Ook kan je terecht op de gekende vacaturesites:

Graduateland is gespecialiseerd in vacatures voor studenten en pas afgestudeerden. Via jobted kan je vacatures zoeken in het buitenland. 

Vacatures zoeken in een specifieke sector

Daarnaast kan je op zoek gaan naar jobs in een specifieke sector. We zetten enkele mogelijkheden op een rijtje:

Vacatures zoeken bij een specifiek bedrijf

Verder kan je altijd eens kijken op de websites van bedrijven of organisaties zelf. De meeste bedrijven plaatsen vacatures op hun eigen website. Een tip: wanneer een bedrijf vacatures post op vacaturesites én een eigen website, is het altijd beter om in je motivatiebrief te verwijzen naar de website van het bedrijf zelf. Dan zet je je motivatie om voor dat specifieke bedrijf te werken extra in de verf.

Investeren in je netwerk

Ook investeren in je eigen netwerk blijkt effectief te zijn in de zoektocht naar een job.

 • Via Young Prozzz kan je bijvoorbeeld samen met andere jonge professionals, starters en studenten tips en ervaringen uitwisselen rond de start van je carrière, inside information verkrijgen en andere YP’s ontmoeten op netwerkevents. Denk uiteraard ook aan sociale netwerksites zoals LinkedIn.
 • Co-searching is een platform voor en door werkzoekenden waar je andere werkzoekenden leert kennen, tips en ervaringen kan uitwisselen, elkaar kan ondersteunen in de zoektocht naar werk en uiteraard kan netwerken.

Tips voor je CV en motivatiebrief

Je zoektocht naar je eerste job, start uiteraard met een helder CV en een goede motivatiebrief. Hoe zorg je ervoor dat je de kans krijgt om jezelf persoonlijk voor te stellen?

We zetten kort enkele tips en tricks op een rijtje:

CV

 • Pas je CV steeds aan aan de job waarvoor je solliciteert.
 • Pas je lay-out aan de job waarvoor je solliciteert. Leg wat meer creativiteit aan de dag als je bijvoorbeeld voor een marketing functie solliciteert. Hier vind je enkele voorbeelden terug. Online vind je heel wat leuke sjablonen terug. Maak er gebruik van!
 • Gebruik de 'taal' van de vacature en stem je schrijfstijl hierop af. Gebruik enkel actieve zinnen en korte, dynamische omschrijvingen. Bijvoorbeeld: ‘ik werkte als…’ en niet ‘ik werd tewerkgesteld als…’ Vermijd afkortingen.
 • Zorg ervoor dat je CV goed gestructureerd is. Werk met tussentitels en voldoende witruimte. 
 • Start je CV met een korte introductie van jezelf: je belangrijkste competenties, ervaring en/of wat je zoekt in een job. 
 • Jij bepaalt de focus.
 • De belangrijkste zaken staan eerst. 
 • Less is more. Hou het beknopt, je CV mag maximum twee pagina's in beslag nemen. 
 • Een foto is niet verplicht en werkt soms eerder in je nadeel. 

Heb je nog geen ervaring? Geen nood! Door je keuzevakken, papers, specialisaties, attesten, hobby’s/interesses, studentenjobs en stages, ...  en of jouw persoonlijkheid grondig uit te diepen kan je aan je toekomstige werkgever al heel wat kwaliteiten en competenties laten zien.  Maak je CV competentiegericht. Zorg ervoor dat deze competenties visueel meer plaats krijgen op je CV. Zet deze competenties eerst en pas in de volgende rubriek je diploma.  

Motivatiebrief

 • Geef een goede weerspiegeling van wie je bent, wat je kan en wat je wil!
 • Springen in het oog door je te onderscheiden op basis van soft skills/persoonlijkheid, maar vergeet zeker ook niet jouw kennis en ervaring zoveel mogelijk benadrukken. Zet al jouw troeven in de verf!
 • Zorg dat je motivatiebrief afgestemd is op de vacature. Gebruik de concrete zaken uit de vacature in je brief.
 • Maak geen 'standaard' brief.

Algemene tips

 • Vraag een tweede mening over je CV en je motivatiebrief. Laat je CV nalezen door iemand anders. Zo vermijd je onduidelijkheden en spelfouten.
 • Wees eerlijk, maar niet (te) bescheiden!
 • Referenties maken een goede indruk. Zo toon je als kandidaat dat je stevig in je schoenen staat en niets te verbergen hebt. Heb je geen werkervaring? Geef dan als referentie een leerkracht, stagebegeleider, bachelor- en/of masterproefbegeleider op.  Zorg wel dat je je referenties op de hoogte brengt dat je hen opneemt in je CV en vraag of ze akkoord zijn

Geraak je er alleen niet uit en ben je op zoek naar coaching op maat? Neem een kijkje bij loopbaancoaching

Uitzend- en selectiekantoren contacteren

In je zoektocht naar werk kan je beroep doen op uitzendkantoren. Hoewel uitzendkantoren bedoeld zijn om kandidaten voor tijdelijke jobs te vinden, werken ze steeds vaker met contracten die tot onbepaalde duur kunnen worden verlengd. Een tijdelijke job kan natuurlijk wel interessant zijn in afwachting van een andere en betere job. Ook interessant om weten is dat uitzendkantoren soms ook gespecialiseerde divisies hebben (vb. Randstad Medical voor medische en maatschappelijke dienstverlening).

Selectiekantoren gaan in opdracht van bedrijven op zoek naar geschikte kandidaten. De termen ‘headhunting’, ‘executive’ of ‘direct search’ worden dikwijls gebruikt om naar deze activiteiten te verwijzen. Indien je reageert op een vacature zal je vaak terecht komen bij selectiekantoren, die instaan voor de screening via interviews, tests, … Bovendien zijn er ook hier verschillen in de specialisaties van de kantoren, nuttig dus indien je in een bepaalde sector of richting wil solliciteren.

Je kan een kijkje nemen op de website van de VDAB voor een overzicht van uitzendkantoren en selectiekantoren.

Jobdagen

Jaarlijks worden allerhande job- en infodagen georganiseerd door studentenverenigingen. Neem regelmatig een kijkje op de website van jouw studentenvereniging. Ook is er het jaarlijkse Talent Forum van de UAntwerpen zelf met bedrijvenstanden, infostanden over doctoreren, buitenlandse stages, ... en interessante infosessies.