Stages en vrijwilligerswerk

Maak je je zorgen over het gebrek aan ervaring op je CV? Aan de hand van stages en vrijwilligerswerk kan je ervaring opdoen in een sector of richting waarin je later wil werken. Via een stage in het buitenland kan je bovendien je interculturele competenties vergroten. Hieronder zetten we mogelijkheden van stages en vrijwilligerswerk in binnen- en buitenland op een rijtje.

Een stage in het binnenland

Vacatures zoeken van stageplaatsen

Denk goed na waar je stage wil lopen en wat je eruit wil leren. Als je dat helder hebt, kan je gericht op zoek naar een stagebedrijf. Huidige studenten en alumni van de UAntwerpen kunnen interessante stageplaatsen terugvinden in de vacaturedatabank van de UAntwerpen. Andere interessante platformen zijn www.mijnstage.be of Graduateland. Uiteraard kan je ook rechtstreeks informeren naar beschikbare stageplaatsen bij een organisatie die je interessant lijkt.

CV en motivatiebrief

Eens je een interessante organisatie hebt gevonden, stel dan een goede CV en motivatiebrief op. Hier gelden eigenlijk dezelfde regels als bij een gewone sollicitatie: pas je CV en brief zo goed mogelijk aan aan de vereisten van de stageplek. Indien je niet reageert op een vacature, kan je in de vacatures van de organisatie snuisteren om een beter idee te krijgen van de competenties die gevraagd worden voor verschillende soorten functies. Hierop kan je dan inspelen in je CV. Wat je motivatiebrief betreft, speel je het best zo persoonlijk mogelijk. Indien je spontaan solliciteert voor een stageplek, zoek dan op wie verantwoordelijk is voor werving en selectie en richt je brief aan die persoon. Beschrijf in je brief waarom je in de organisatie zou passen en dat je een echte meerwaarde kan betekenen. Denk ook een leuk onderwerp voor je e-mail. Niet: "vraag stage", maar eerder: "wordt deze germanist jullie volgende stagiair achter de schermen van de VRT?”. Neem hier een kijkje voor bijkomende tips!

Papierwinkel

Verder moet je rekening houden met een aantal administratieve consequenties. Tijdens de wachttijd mag je bepaalde stages volgen in België, op voorwaarde dat je beschikbaar blijft voor de arbeidsmarkt. Stages die minder dan vier weken duren, hebben geen effect op je wachttijd. Je mag ook langer stage lopen als je aan de RVA kan aantonen dat deze stage je kansen op de arbeidsmarkt verhoogt. Stages om toegang te krijgen tot een beroep (advocaat, notaris, architect) zijn niet combineerbaar met de wachttijd. Als je stage geen voorwaarde is voor het behalen van een diploma, krijg je tijdens je stageperiode geen kinderbijslag meer.

Een stage bij een internationale organisatie

Droom je van een baan bij de VN of de Europese Unie? Op de website van de Europese Unie kan je informatie terugvinden over beschikbare stageplaatsen voor pas afgestudeerden. De Vlaamse Overheid verstrekt beurzen voor stages in een aantal multilaterale organisaties. Meer info vind je hier.  

Een stage in het buitenland

Je kan er voor kiezen om na je studie een vrijwillige stage te doen in het buitenland. Via het Erasmus+ programma stelt de Europese Commissie beurzen ter beschikking voor stages na de studie. Je kan je hierover informeren bij de Dienst Internationale Samenwerking van de UAntwerpen.

Een overzicht van organisaties die stages aanbieden in het buitenland en mogelijke beurzen vind je ook op de website van Go Strange. Ook de studentenvereniging Aiesec heeft een programma voor pas afgestudeerde studenten die een buitenlandse stage-ervaring zoeken.

Wat de wachttijd betreft, is een stage in het buitenland pas toegestaan als de RVA oordeelt dat de stage je kansen op de arbeidsmarkt verhoogt. Dat kan je vragen via een formulier, terug te vinden op www.rva.be. Stages die niet gericht zijn op een professionele ervaring (verblijf als au pair, op een boerderij, culturele uitwisselingen ...) zijn niet combineerbaar met de wachttijd.

Vrijwilligerswerk

Vrijwilligerswerk kan een manier zijn om je competenties te verbreden en werkervaring op te doen in een sector die jou interesseert, ook wanneer deze op het eerste zicht minder aansluit bij je diploma. Op www.vrijwilligerswerk.be vind je informatie terug over werken als vrijwilliger en ook een heleboel vacatures.

Bij Projects Abroad kan je terecht wanneer je andere horizonten wil opzoeken als vrijwilliger.