Congres 29 april 2024: De kracht van cultuur in de lokale context: devolutie of revolutie?

                               ©Cpacquée

Zowel in Vlaanderen als in het buitenland wordt het belang van kunst en cultuur op het lokale niveau steeds meer erkend. We kunnen spreken van een ‘cultural devolution’ met overdracht van bevoegdheden voor cultuur naar het lokale niveau. Deze evolutie roept vragen op over wat we vandaag kunnen verwachten van het lokale beleidsniveau inzake cultuur. Bovendien kunnen we de vraag stellen wat het lokale ecosysteem vandaag betekent? Binnen die context zijn immers de relaties tussen de publieke, civiele en private actoren sterk aan het wijzigen. Wie doet wat en hoe verhouden de diverse actoren zich ten opzichte van elkaar? We kunnen ons afvragen of deze maatschappelijke veranderingen ook leiden tot een culturele revolutie op lokaal vlak met verschuivingen in samenwerkingsvormen, gemeenschapsbetrokkenheid en diversificatie van culturele expressie: Kortom, een ingrijpende verandering in de lokale culturele dynamiek.

Het congres van het Fonds voor Cultuurmanagement wil daarom dit jaar dieper ingaan op de volgende vraag: Wat is precies de rol en de kracht van kunst en cultuur in het lokale ecosysteem? En ook hoe verhouden kunst en cultuur zich tot andere maatschappelijke domeinen zoals economie, gezondheid en welzijn, sociale cohesie, milieu, technologie, ... Kunnen kunst en cultuur fungeren als een hefboom voor een meer duurzame en inclusieve toekomst? 

Na een aantal academische bijdragen en een discussie met beleidsmakers tijdens het ochtendgedeelte, laten we in de namiddag een aantal inspirerende cases uit Vlaanderen en Nederland aan het woord, waaronder een aantal ontluikende grass roots initiatieven (waaronder de commons) en nieuwe vormen van publiek private samenwerking. De vraag hierbij is hoe deze initiatieven ook tot duurzame relaties kunnen leiden en kunnen bijdragen tot een bloeiend cultureel landschap. Daarnaast laten we ook de grote spelers aan het woord. Hun opdracht is Vlaams en internationaal, maar hoe zien zij hun rol op het lokale vlak?  Het congres beoogt inzicht te verschaffen in de complexe uitdagingen waarmee lokale overheden en culturele spelers worden geconfronteerd en nodigt ook uit tot een diepgaand debat en reflectie over de rol van kunst en cultuur, waarbij diverse en verrassende perspectieven worden verkend.

Programma

9u

Ontvangst en registratie met welkomstkoffie

9u30

Welkomstwoord door Prof. Dr. Herman Van Goethem, Rector van de Universiteit Antwerpen

9u40

Prof. Dr. Jonathan Vickery (Associate Professor and MA Program Director in the Centre for Cultural Policy Studies, University of Warwick, UK)

10u20

Prof. Dr. Johan Kolsteeg (Assistant Professor Cultural Entrepreneurship and Cultural Leadership, University of Groningen; Bestuurslid Kunstraad Groningen)

11u

Pauze

11u20

Panelgesprek met: 

Catherina Vaz Pinto (Former deputy mayor for Culture in Lisbon)

Representative of New European Bauhaus (TBC)

Katrien Laporte (Director Design Museum Gent)

Marcelle Hendrickx (Wethouder van Tilburg: Gezondheid, Zorg en Cultuur)

12u30

Lunch

13u30

Case cluster 1:

Jeroen Everaert (Creatief Directeur, The Mothership, conceptontwikkelaar van kunstprojecten in de openbare ruimte)

Publiek Park (een nomadisch, tweejaarlijks tentoonstellingsproject waarbij lokale en internationale kunstenaars worden uitgenodigd om kunstwerken te creëren in en voor openbare parken en Tuinen)(TBC)

14u20

Case cluster 2:

Katelijne Morreel (Directeur, Bibliotheek Permeke)

Kaat Debo (Directeur Mode Museum Antwerpen)

Malique Mohamud (Founder, creative director, Concrete Blossom / The Niteshop)

15u20

Pauze

15u40

Case cluster 3:

Bart Geernaert (General Coördinator, De Republiek, community van stadmakers, een plek voor ondernemers, cultuur, film, expo, debat)

Joery Scheepers (Het Bos, artistieke broedplaats waar kunst, sociale betrokkenheid en ontmoeting centraal staan)

16u40

Poëtische performance door Lisette Ma Neza (Eerste stadsdichter van Brussel, bekend om haar scherpe pen, zachte stem en poëtische performances) -> 10 min eerder

16u50

Uitreiking thesisprijs 2024 (nadien eventueel)

17u

Slotwoord door Nabilla Ait Daoud, Schepen Stad Antwerpen: cultuur, kinderopvang, personeel, loketten en ontwikkelingssamenwerking

17u10

Receptie

Praktische informatie

Maandag 29 april - 8u30 tot 17u15

Universiteit Antwerpen - Hof van Liere - Frederik De Tassiszaal

Prinsstraat 13, 2000 Antwerpen

Prijs inkom: 25 euro

Prijs studenten en bestuursleden: gratis

In de prijs zijn lezingen en een lunch inbegrepen, alsook een publicatie die nadien zal volgen