Najaarslezing maandag 27 november: Kan Artificiële Intelligentie Kunst Voortbrengen?

                                © cpacquée


Op maandag 27 november vond de najaarslezing van het Fonds voor Cultuurmanagement plaats aan de Universiteit van Antwerpen. Dit jaar stond deze volledig in het teken van kunst en artificiële intelligentie: kan AI kunst voortbrengen? In de fascinerende wereld van kunst en kunstmatige intelligentie komen we voor een intrigerend vraagstuk te staan: Wat is de ware aard van creativiteit en in hoeverre kan AI deze menselijke eigenschap benaderen? Waar ligt de grens tussen AI-kunst en "echte" menselijke kunst? Wat maakt menselijke creativiteit zo uniek dat AI het nog niet volledig heeft kunnen evenaren? En wat is de impact van AI op de kunstmarkt en het cultuurmanagement? Deze lezing richt zich op dit cruciale vraagstuk, dat een centrale rol speelt in zowel de hedendaagse kunstfilosofie als de voortschrijdende technologie en het cultuurmanagement. 

Professor dr. Peter Verhezen nam ons als eerste spreker van de avond mee in het intrigerende vraagstuk of AI echt autonoom kunst kan scheppen. Vervolgens deelde creatieve digitale strateeg Vince Buyssens (of Starhaven) zijn inzichten omtrent de fascinerende mogelijkheden van AI en kunst in zijn lezing over ‘AI and the Cultural Singularity’. Tot slot volgde een dynamisch panelgesprek o.l.v. Professor dr. Annick Schramme als moderator en met professor dr. Peter Hellinckx gespecialiseerd in AI en hoofd van de afdeling electronica-ICT aan de UAntwerpen; juriste in intellectueel eigendomsrecht en kunstenares Zaïna De Beer & docent/onderzoeker aan de HKU/Universiteit Utrecht in het AI-ondersteund creatief ondernemerschap Tom van de Wetering. Heel erg bedankt om jullie inspirerende inzichten met ons te delen! 

Programma

18.30u: Welkom met broodjes

19u: Prof. dr. Peter Verhezen (Professor in strategie, duurzaamheid en corporate governance aan de Universiteit van Antwerpen en de Antwerp Management School)

19u30: Vincent Buyssens (Creatieve digitale strateeg die werkzaam is op het snijvlak van technologie, design en cultuur & oprichter van Voidwalker) 

19u50: panelgesprek o.l.v. Prof. dr. Annick Schramme

- Tom van de Wetering (Docent/onderzoeker AI-ondersteund Creatief Ondernemerschap, Hogeschool voor de Kunsten Utrecht/Universiteit Utrecht)

- Zaïna De Beer (Juriste in intellectueel eigendomsrecht, kunstenares en founder van Alpha Legal Creatives)

- Prof. dr. Peter Hellinckx (Professor aan de Universiteit van Antwerpen, Hoofd van de afdeling Elektronica-ICT aan de UAntwerpen, Faculteit Toegepaste Ingenieurswetenschappen)

20u30: Receptie

Prof. dr. Peter Verhezen: Kan AI echt autonoom kunst scheppen?

Kan AI echt autonoom kunst scheppen?

De kern van de lezing centreert zich rond het vraagstuk dat kunst, om als zodanig te worden erkend, moet voldoen aan een minimale vereiste van creativiteit. Maar wat houdt creativiteit eigenlijk in? Als creativiteit een noodzakelijke voorwaarde is voor kunst, impliceert dit dan niet dat er een zeker bewustzijn, zelfbewustzijn, aan ten grondslag ligt? Hier stuiten we op het punt waar AI tot op heden haar grenzen heeft. Hoewel AI zonder twijfel als "intelligent" kan worden beschouwd binnen strikt gedefinieerde parameters, is het concept van een "geest in de machine" nog niet gerealiseerd. Met andere woorden, machines, robots en AI-systemen missen een bewustzijn, wat het moeilijk maakt om transformationele creativiteit te bereiken, een kenmerk van de grootste kunstenaars.

Wat maakt de "menselijke code van creativiteit" zo bijzonder dat zelfs AI er nog niet in is geslaagd deze volledig te ontcijferen? 

Deze lezing door Prof. dr. Peter Verhezen (Professor in strategie, duurzaamheid en corporate governance aan de Universiteit van Antwerpen en de Antwerp Management School) zal dieper ingaan op de unieke aspecten van menselijke creativiteit, zoals de relatie met bewustzijn en zelfs de dood. Kunst heeft altijd geprobeerd de grenzen van het mens-zijn en zelfs de dood zelf te overstijgen. Kunstenaars streven er bewust of onbewust naar het "onzichtbare" zo zichtbaar mogelijk te maken in hun werken. Dus, waar ligt de grens tussen AI-kunst en "echte" menselijke kunst? Wat maakt menselijke creativiteit zo uniek dat AI het nog niet volledig heeft kunnen evenaren?

Vincent Buyssens: AI and the Cultural Singularity

AI and the Cultural Singularity

Binnen de komende vijf jaar zal AI meer stijlen hebben gecreëerd dan ooit tevoren in de geschiedenis van de mensheid. En dat is slechts één van de vele manieren waarop artificiële intelligentie onze cultuur fundamenteel zal veranderen.

Hoe cureer je in een wereld van oneindige keuzes? Hoe bepaal je waarde als iedereen bijna alles kan creëren? En hoe blijven mensen nog relevant?

Sluit je aan bij creatief digitaal strateeg Vincent Buyssens van Starhaven (Creatieve digitale strateeg die werkzaam is op het snijvlak van technologie, design en cultuur & oprichter van Voidwalker) voor een gesprek over Generatieve AI, die een blik biedt op een van de meest opwindende tijdperken in de menselijke geschiedenis.


Bekijk hier de opname van de najaarslezing