Duidelijke meerderheid zegt noodopvang op scholen niet te zullen gebruiken

5 mei 2020

Grote Coronastudie UAntwerpen levert ook na eerste versoepeling interessante resultaten op

Uit de wekelijkse bevraging van UAntwerpen blijkt dat maandag 4 mei 28% van de mensen opnieuw buitenshuis aan de slag is gegaan. De wetenschappers polsten ook naar het gebruik van de noodopvang op school: een grote meerderheid geeft aan daar zeker geen gebruik van te zullen maken.

Dinsdag liep de achtste golf van de Grote Coronastudie, een initiatief van UAntwerpen, met de steun van UHasselt, KU Leuven en ULB. 80 000 mensen vulden de bevraging helemaal in, 7000 deden dat gedeeltelijk. “Het aantal deelnemers zakt opnieuw tegenover vorige week”, legt Koen Pepermans (Faculteit Sociale Wetenschappen, UAntwerpen) uit. “De coronamoeheid laat zich gelden, en natuurlijk is het ook zo dat heel wat mensen maandag opnieuw (buitenshuis) aan de slag zijn gegaan. Tijd vrijmaken voor een enquête is dan minder vanzelfsprekend.”

Maar ook met 80 000 deelnemers blijft de Grote Coronastudie veruit de grootste bevraging in België. “De gewogen data gebruiken we onder meer om betere voorspellingen te kunnen doen op basis van simulatiemodellen, en ook om beter de impact van de evoluerende epidemie en de maatregelen te kunnen inschatten op gezondheids-, economisch en psychosociaal vlak”, zegt prof. Philippe Beutels, gezondheidseconoom op UAntwerpen.

Wie gebruikt de noodopvang?
Een belangrijk thema op dit moment is het heropenen van de scholen, en de bijhorende noodopvang voor kinderen die nog niet naar school kunnen. Schooldirecteurs vrezen dat heel veel ouders hun kinderen naar die opvang zullen sturen, wat voor problemen op het vlak van capaciteit en begeleiding gaat zorgen.

“Een grote meerderheid van de respondenten in de Grote Coronastudie geeft aan zeker geen gebruik te zullen maken van die noodopvang”, zegt prof. Thomas Neyens (UHasselt/KU Leuven). “De beslissing om kinderen al dan niet naar de noodopvang te sturen, is afhankelijk van heel wat parameters.”

“Zo zien we dat 31% van de alleenstaande ouders of voogden die financiële problemen hebben terwijl ze toch gaan werken, (minstens sporadisch) noodopvang zal gebruiken. Voor een werkende ouder/voogd met partner, zonder financiële problemen, is dat 15%. Wanneer de ouder niet werkt, wordt dat nog lager (8%). Ook per sector zijn er duidelijke verschillen: mensen die in de zorgsector werken, geven vaker aan de noodopvang te zullen gebruiken.”

15% kan nog niet werken
De bevraging van dinsdag was de eerste na de eerste versoepeling van de coronamaatregelen op maandag 4 mei. Voor heel wat mensen kwam er dan ook verandering in de routine van de voorbije weken. Enkele andere opvallende resultaten:

  • 28% van de respondenten is deze week opnieuw buitenshuis aan de slag gegaan. Van deze groep zegt 8% dat de werkgever hen verplichtte opnieuw naar de werkvloer te komen.
     
  • 57% van de deelnemers doet ook nu nog voltijds aan telewerk. 15% kon nog niet opnieuw gaan werken.
     
  • Vorige week had 65% van de deelnemende Belgen een mondmasker in huis. Dat percentage is ondertussen gestegen naar 85%.
     
  • Vorige week stelde 72% van de mensen met COVID-symptomen het huis nog te hebben verlaten zonder mondmasker. Dat daalde deze week naar 58%.
     
  • In coronatijden maken mensen van alle nieuwskanalen gebruik om zich te informeren. Ze hebben vooral veel vertrouwen in de klassieke nieuwskanalen (tv, radio en on- en offline kranten).
     
  • De Grote Coronastudie polste voor de eerste keer naar hoe de Belg omgaat met feesten. Heel veel feesten werden uitgesteld. Verjaardag worden doorgaans nog wel gevierd, maar dan online of alleen met huisgenoten. Toch durven mensen voor het vieren van een verjaardag ook afwijken van de maatregelen.

Meer resultaten
Wie interesse heeft in de grote verscheidenheid aan interessante resultaten van de Grote Coronastudie kan terecht op https://corona-studie.shinyapps.io/corona-studie/. Die website, een project van Jonas Crèvecoeur (KU Leuven), bundelt heel wat grafieken over de verschillende deelaspecten van de bevraging. In één oogopslag kunnen geïnteresseerden zo de evolutie voor een bepaald aspect door de weken heen zien.