Studie naar celebrityberichten over Covid-19

Momenteel voert de Universiteit Antwerpen een studie uit naar de ervaringen en gevoelens tegenover celebrity berichten over Covid-19. Alvorens hieraan deel te nemen vragen wij u onderstaand inlichtingenblad grondig na te lezen. In dit document worden uw rechten als deelnemers toegelicht: 

Deelnemen aan deze studie kan door hier te klikken.

Inlichtingenblad studie naar Celebrityberichten over Covid-19

Beste, 

U wordt uitgenodigd om vrijwillig deel te nemen aan een onderzoeksproject inzake de ervaring en omgang met celebrityberichten over Covid-19. Vooraleer u toestemt om aan deze studie deel te nemen, is het belangrijk dat u deze informatie aandachtig leest. In dit inlichtingenformulier worden het doel, de onderzoeken, de voordelen, risico’s en ongemakken gepaard gaande met de studie beschreven. Ook de voor u beschikbare alternatieven en het recht om op elk ogenblik de studie te verlaten, zijn hieronder beschreven. U hebt het recht om de onderzoeker, Gaëlle Ouvrein, op elk ogenblik te contacteren om vragen te stellen over de mogelijke en/of bekende  risico’s/ongemakken die deze studie inhoudt.

Doel en beschrijving van de studie

Dit is een wetenschappelijk onderzoek waaraan naar verwachting ongeveer 200 volwassenen zullen deelnemen.

Deze studie heeft tot doel te achterhalen hoe mensen omgaan met celebrityberichten over Covid-19.  U werd uitgenodigd om deel te nemen aan deze studie omdat u voldoet aan de criteria voor de steekproef. Zo zal u onder meer bevraagd worden over hoe vaak u bepaalde berichten gezien hebt, hoe u zich daarbij voelt en of u geneigd bent daarop te reageren. Het invullen van de vragenlijst zal ongeveer 15 minuten van uw tijd innemen. 

U kan deelnemen aan deze studie door de survey in te vullen.

Opdrachtgever van de studie

Dit onderzoek wordt uitgevoerd in het kader van het postdoctoraal onderzoek van Gaëlle Ouvrein (Universiteit Antwerpen).

Duur van de studie

Er zal u gevraagd worden gedurende 1 keer aan de studie deel te nemen. Het invullen van de online vragenlijst neemt ongeveer 15 minuten in beslag. 

Onderzoeken in het kader van de studie 

Indien u aanvaardt aan de studie deel te nemen en u voldoet aan alle voorwaarden voor deelname aan de studie, dan zullen de volgende tests en onderzoeken worden uitgevoerd: Een online vragenlijst waarbij verwacht wordt dat u deze zo eerlijk mogelijk invult. Het invullen zal ongeveer 15 minuten in beslag nemen. 

Vrijwillige deelname

U neemt geheel vrijwillig deel aan deze studie en u hebt het recht te weigeren eraan deel te nemen. U heeft steeds de mogelijkheid om al dan niet aan deze studie deel te nemen of om uw deelname aan de studie stop te zetten. 

Indien u aanvaardt om aan de studie deel te nemen, zal er u gevraagd worden uw expliciet toestemming te geven om aan deze studie deel te nemen.

De onderzoeker kan zelf op elk moment een einde stellen aan uw deelname aan de studie, zelfs zonder dat hij/zij hiervoor uw toestemming moet vragen, om één van de volgende redenen:

U houdt zich niet aan de instructies voor deelname aan de studie;

Er wordt naderhand ontdekt dat u niet aan de studievoorwaarden voldoet;

De opdrachtgever zet de studie stop wegens anderen, momenteel onbekende redenen.

U hebt het recht om uw deelname aan de studie op elk ogenblik stop te zetten, zelfs nadat u uw toestemming heeft gegeven. U hoeft geen reden te geven voor het intrekken van uw toestemming tot deelname. Het intrekken van uw toestemming zal geen enkel nadeel of verlies van voordelen met zich meebrengen. 

Risico’s en ongemakken

Deze studie peilt naar hoe u omgaat met bepaalde celebrityberichten. Alle data wordt anoniem verzameld. Indien u hier bepaalde riciso’s of ongemakken bij ervaart, kan U steeds contact opnemen hierover met Gaëlle Ouvrein, gaelle.ouvrein@uatnwerpen.be. Bij ongemak of twijfels kan ook steeds terecht bij organisaties zoals GeestlijkgezondVlaanderen of TeleOnthaal. 

Vergoeding

Deze studie gebeurt op initiatief van de onderzoeker. 

De mogelijke kosten die u zou maken om deel te nemen aan deze studie worden niet vergoed. 

Bescherming van de persoonlijke levenssfeer

Uw identiteit en uw deelname aan deze studie worden strikt vertrouwelijk behandeld. U zult niet bij naam of op een andere herkenbare wijze geïdentificeerd worden in dossiers, resultaten of publicaties in verband met de studie.

Hergebruik van gegevens

Om optimaal gebruik te kunnen maken van alle verzamelende onderzoeksgegevens, zullen de datasets mogelijk in een later stadium hergebruikt worden voor andere onderzoeksdoeleinden. Hierbij garanderen wij dezelfde zorgvuldige omgang met de verstrekte gegvens als bij de initële verzameling. 

Commissie voor ethiek

Deze studie is beoordeeld door een onafhankelijke commissie voor ethiek, nl. de Ethische Adviescommissie Sociale en Humane Wetenschappen van de Universiteit Antwerpen, die een gunstig advies heeft gegeven op (datum invullen).

Contactpersonen in geval van vragen in verband met de studie

Indien u meent studiegebonden schade te hebben opgelopen of indien u vragen heeft over het onderzoek of uw rechten als deelnemer, nu, tijdens of na uw deelname, dan kan u contact opnemen met: Gaëlle Ouvrein, gaelle.ouvrein@uantwerpen.be

Alvast bedankt om de tijd te nemen dit informatieformulier te hebben doorgenomen. Voor verdere informatie kan u steeds contact opnemen met Gaëlle Ouvrein, gaelle.ouvrein@uantwerpen.be

Datum: 05/05/2020

Handtekening uitvoerende onderzoeker: Gaëlle Ouvrein

Contactgegevens: Gaëlle Ouvrein, Meikeverstraat 28, 8800 Roeselare, gaelle.ouvrein@uantwerpen.be