Academisch erfgoed in de kijker

Bekijk het overzicht van alle locaties waar het academisch erfgoed van de Universiteit Antwerpen te bezichtigen is. 

In de kijker - Campus Groenenborger, Gebouw T: Erfgoedtentoonstelling

De tentoonstelling 'Antwerpen als wetenschappelijk kenniscentrum in de negentiende en twintigste eeuw' is te bezoeken van 2 mei 2018 tot en met 30 april 2019.Wetenschappelijke instrumenten op Campus Groenenborger (mei 2018)

Wetenschappelijke instrumenten op Campus Groenenborger (mei 2018)

In 2017 ontving de Universiteit Antwerpen uit het Gevaert-archief een collectie wetenschappelijke instrumenten, waaronder enkele microscopen, densiteitsmeters, een oppervlaktespanningsmeter en een viscositeitsmeter. Samen met instrumenten uit het voormalige Antwerpse Rijksontledingslaboratorium (Verlatstraat) en een bijzondere negentiende-eeuwse polarimeter uit het apothekerslaboratorium Van Melckebeke (Kipdorpvest) vormen de instrumenten uit het Gevaert-archief de tentoonstelling 'Antwerpen als wetenschappelijk kenniscentrum in de 19e en 20e eeuw'.

Praktisch

Deze tentoonstelling opent op 2 mei 2018 in de museale ruimte 'In De Kijker' 

Elke werkdag toegankelijk tijdens de openingsuren van de universiteit.

Gebouw T - Campus Groenenborger

Tabletpers in gebouw A op CDE (januari 2019)

Tabletpers in gebouw A op CDE (januari 2019)

Op de begane grond van gebouw A op de Drie Eiken Campus staat een twintigste-eeuwse comprimeermachine voor tabletten, afkomstig van de Faculteit Farmaceutische, Biomedische en Diergeneeskundige Wetenschappen, Departement Farmacie. Deze 'pillendraaier', die in 1950 is vervaardigd en een capaciteit van 50 tabletten per minuut kan halen, wordt beschreven op de website van ETWIE.

Wandplaten in bioruimtes CDE - O.303 en O.314 (oktober 2018)

Wandplaten in bioruimtes CDE - O.303 en O.314 (oktober 2018)

In de practicumlokalen Biologie (O.303 en O.314) op de Drie Eiken Campus hangen sinds begin oktober 2018 acht wandplaten aan de muur. Deze wandplaten zijn afkomstig uit de collectie Faculteit Wetenschappen, Departement Biologie.

Wandplaten in leeszaal bibliotheek Campus Groenenborger (vanaf 11/2017)

Wandplaten in leeszaal bibliotheek Campus Groenenborger (november 2017)

In de leeszaal van de bibliotheek op Campus Groenenborger hangen vanaf eind november 2017 vijf wandplaten aan de muur. Deze wandplaten zijn afkomstig uit meerdere collecties: Faculteit  Letteren & Wijsbegeerte, Departement Geschiedenis en Departement Toegepaste Taalkunde en Faculteit Wetenschappen, Departement Biologie.

> Lees meer over het Academisch Erfgoed

In het nieuws

  • 14 februari 2019: Op de website van ETWIE wordt ons hart voor erfgoed getoond.
  • 15 november 2018: Op de website van ETWIE wordt onze 'pillendraaier' onder de aandacht gebracht!