Wat is fermenteren?

Fermentatie is een proces waarbij voedsel getransformeerd wordt door bacteriën, gisten of schimmels en kan beschouwd worden als de oudste tak van de biotechnologie. Dit biologisch proces wordt al duizenden jaren (al dan niet bewust) gebruikt en kan bijvoorbeeld de houdbaarheid van het product verlengen. Het levert vaak ook unieke smaken op die als lekker ervaren worden, denk maar aan zuurkool, kombucha, salami, bier, wijn of kimchi.

Er bestaan over de hele wereld verschillende soorten gefermenteerde gerechten en dranken. Voor veel mensen, vooral in ontwikkelingslanden en in Zuidoost-Azië, vormt gefermenteerd voedsel zelfs het belangrijkste deel van hun dieet. In Europa en Noord-Amerika daarentegen zijn gefermenteerde voedingswaren de afgelopen decennia minder belangrijk geworden, o.a. omdat ze beschikken over een snel en efficiënt distributienetwerk en omdat er overal koelsystemen ter beschikking zijn. Hierdoor zijn de meeste gefermenteerde gerechten van het menu verdwenen en vervangen door verse producten met enkele uitzonderingen zoals yoghurt, kaas en brood. Omdat wij contact met verschillende micro-organismen belangrijk vinden, is het hoog tijd om hier iets aan te doen!