Pater Louis Bruyns s.J. (1919-2001)

Het fonds werd genoemd naar Pater Louis Bruyns s.J. die een groot deel van zijn leven aan Afrika wijdde als missionaris, als vormer van kaders en als bestuurder. Ook in eigen land heeft hij zeer grote verdiensten als professor en als manager.

Louis Bruyns werd 15 januari 1919 in Essen (België) geboren. Na zijn klassieke humaniora trad hij in 1936 toe tot de jezuïetenorde. Hij studeerde eerst filosofie, theologie en klassieke filologie. In 1945 behaalde hij aan de Katholieke Universiteit Leuven het licentiaat economische wetenschappen en het licentiaat in politieke en sociale wetenschappen. 

Pater Louis Bruyns heeft zich jarenlang ingezet voor het lot van Afrika. Van 1945 tot 1947 werkte hij op de missiepost van Kisantu in voormalig Belgisch-Congo als inspecteur van het lagere schoolnet.  Na zijn terugkeer werkte hij in 1951 zijn doctoraal proefschrift af over de sociaal-economische ontwikkeling in Beneden-Congo.  Van 1953 tot 1968 verbleef hij opnieuw in Afrika. Hij was onder meer professor aan het Universitair Centrum Lovanium, oprichter en rector van het Centre Médico-Scolaire - een complex van scholen en een ziekenhuis - en de  vertegenwoordiger van Belgisch-Congo in het Bureau International du Travail in Genève. 

Na zijn terugkeer uit Afrika in 1968 heeft Pater Bruyns een zeer belangrijke rol gespeeld in de Antwerpse Universitaire Gemeenschap. Hij werd beheerder en professor van de Universitaire Faculteiten Sint-Ignatius (UFSIA), later directeur van het Instituut voor Postuniversitair Onderwijs (IPO) en rector van de UFSIA. Na zijn emeritaat werd Pater Bruyns aangesteld tot voorzitter van het Gemeenschappelijk Bureau Universiteit Antwerpen (GBUA) waar hij zich heeft ingezet voor de samenwerking tussen de Antwerpse universitaire instellingen.

Het doen en laten van Pater Louis Bruyns s.J. was ingegeven door een diep-christelijke overtuiging en het geloof in een bezorgde God.  Het was zijn inspiratie voor een volgehouden inzet voor zijn medemensen en zijn streven naar een meer rechtvaardige samenleving.