Zaterdag 3 april 2021 werd het startsein gegeven voor de meetcampagne van CurieuzeNeuzen in de Tuin. Een halfjaar lang werd er via slimme bodemsensoren gemeten vanuit tuinen, speelplaatsen, bedrijfstuinen, openbare domeinen, landbouwakkers en natuurgebieden. 

Het grootste burgeronderzoek naar de impact van extreme weersomstandigheden in Vlaanderen heeft haar 5.000 gazondolken terug opgeborgen: op zaterdag 11, woensdag 15 en zaterdag 18 december 2021 lanceren de wetenschappers van CurieuzeNeuzen in de Tuin de resultaten van het onderzoek samen met De Standaard in een reeks uitgebreide dossiers. 

  • De onderzoekers van de Universiteit Antwerpen en journalisten van De Standaard nemen op 11 december een duik in de waterbom van afgelopen zomer en tonen de manier waarop onze tuinen al dat water hebben verwerkt. 

  • 15 december lees je alles over de resultaten van de grootschalige bodemstaalanalyse op organisch koolstof, en wat dat betekent voor de opslag van CO₂ in onze tuinbodems

  • En tot slot nemen ze je 18 december mee op ontdekkingsreis langs de factoren die de verschillen in meetresultaten tussen de meetpunten verklaren.

  • Zaterdag 18 december krijgen deelnemers bovendien meer inzicht in hun eigen meetpunt met een persoonlijk Tuinrapport. Daarin ontdekken ze niet alleen het percentage organisch koolstof van hun eigen bodem, maar bijvoorbeeld ook hoe hun tuin het heeft gedaan als spons bij regenval, als airco tijdens de warmste nacht of als koele oase tijdens een hete dag in juni.

Je leest er de komende week alles over op standaard.be/curieuzeneuzen of in de app DSNieuws.

CurieuzeNeuzen in de Tuin is een initiatief van de Universiteit Antwerpen en De Standaard met sterke ondersteuning van Rabobank.be, Orange, VITO, Vlaamse Milieumaatschappij, Departement Economie, Wetenschap en Innovatie, Departement Omgeving, Bio-Planet, iFLUX, DPD en Aquafin.  • Citizenscienceproject van UAntwerpen in samenwerking met De Standaard en met de steun van Rabobank.be, Orange en andere partners
  • 5000 meetlocaties over heel Vlaanderen, cijfers per provincie
  • Zaterdag 3 april 2021 installeren alle deelnemers hun bodemsensor
  • Meting van hitte en droogte gedurende een halfjaar
  • Première voor Internet of Things-toepassing in Vlaanderen op grote schaal