Volg de metingen

CurieuzeNeuzen op de Stadscampus en Campus Drie Eiken

5000 CurieuzeNeuzen meten de hitte en droogte vanaf 3 april 2021

Zaterdag 3 april 2021 wordt het startsein gegeven voor de meetcampagne van CurieuzeNeuzen in de Tuin, het grootste burgeronderzoek in Vlaanderen naar hitte en droogte ooit. Een halfjaar lang wordt er via slimme bodemsensoren gemeten vanuit tuinen, speelplaatsen, bedrijfstuinen, openbare domeinen, landbouwakkers en natuurgebieden. Het resultaat van de metingen is een unieke dataset die gedetailleerd inzicht geeft in de impact van hitte en droogte op onze leefomgeving.

 Op 3 april zullen over heel Vlaanderen slimme bodemsensoren in het gazon worden geplaatst. Deze bodemsensor – intussen al beter bekend als de 'gazondolk' –   bevat drie temperatuursensoren en een vochtsensor om de hitte en droogte te meten. Na plaatsing maken de bodemsensoren connectie met het Internet of Things-netwerk van Orange. Via dit netwerk worden één keer per dag de verzamelde data doorgestuurd naar de database van de Universiteit Antwerpen.

De innovatieve 'gazondolk' krijgt zaterdag een plek op 5000 locaties in Vlaanderen.

Deze nieuwe Internet of Things-techniek stelt de wetenschappers in staat om hitte en droogte een halfjaar lang op 5000 locaties tegelijk, in realtime, op te volgen. Het is de eerste keer dat een burgerwetenschapsonderzoek op een dergelijke grote schaal gebruikt maakt van een Internet of Things-toepassing: een internationale primeur.

 Metingen over heel Vlaanderen

“Het enthousiasme voor CurieuzeNeuzen in de Tuin is groot”, vertelt prof. Filip Meysman (UAntwerpen), coördinator van het project.Uit de 51 001 inschrijvingen selecteerde een algoritme 4400 meetpunten om de hitte en droogte in Vlaanderen optimaal in kaart te kunnen brengen. Er zijn meetpunten in alle Vlaamse gemeenten, van grote villatuinen tot kleinere stadstuinen.”

Dit geeft de volgende spreiding per provincie:

  • Antwerpen 1133
  • Limburg 747
  • Oost-Vlaanderen 943
  • Vlaams-Brabant 811
  • West-Vlaanderen 766

Deze meetpunten in tuinen en parken worden aangevuld met 600 meetlocaties in natuurgebieden en op landbouwakkers.

Resultaten

Deelnemers volgen de metingen in hun eigen tuin, speelplaats of domein mee via hun persoonlijke online dashboard, dat gekoppeld is aan de bodemsensor in hun gazon en dagelijks geüpdatet wordt met de nieuwste meetresultaten. Deelnemers kunnen hun persoonlijke dashboard delen via socialemediakanalen.

Prof. Filip Meysman.

Geïnteresseerden kunnen de metingen van alle meetpunten in Vlaanderen opvolgen via een stippenkaart op www.standaard.be/curieuzeneuzen. Je vindt er ook een uitgebreid journalistiek dossier en tussentijdse bevindingen over het onderzoek. Half december 2021 worden daar de resultaten en conclusies van het onderzoek vrijgegeven.

CurieuzeNeuzen in de Tuin is een initiatief van de Universiteit Antwerpen en De Standaard met sterke ondersteuning van Rabobank.be, Orange, VITO, Vlaamse Milieumaatschappij, Departement Economie, Wetenschap en Innovatie, Departement Omgeving, Bio-Planet, iFLUX, DPD en Aquafin.  • Citizenscienceproject van UAntwerpen in samenwerking met De Standaard en met de steun van Rabobank.be, Orange en andere partners
  • 5000 meetlocaties over heel Vlaanderen, cijfers per provincie
  • Zaterdag 3 april installeren alle deelnemers hun bodemsensor
  • Meting van hitte en droogte gedurende een halfjaar
  • Première voor Internet of Things-toepassing in Vlaanderen op grote schaal