Duty of Care docu

Duty of Care vertelt het straffe verhaal van de Nederlandse “klimaatadvocaat” Roger Cox die als pionier in klimaatrechtszaken eerst de Nederlandse staat, en recent ook de gas- en oliegigant Shell liet veroordelen. De vonnissen creëerden een mondiale schokgolf in de juridische- en ondernemingswereld, en deden wereldwijd een hoop andere Klimaatzaken ontstaan, waaronder ook de Belgische klimaatzaak. 

Aansluitend op de documentaire is er een panelgesprek met Valerie Trouet en Gamze Erdem Türkelli. 

Afspraak

  • Maandag 20 maart 
  • 19.30u - 21.30u
  • CST - R001
  • De activiteit is gratis maar registratie is verplicht!

Panelleden? 

Prof. Valerie Trouet behaalde een doctoraat in Bio-ingenieurswetenschappen aan de KULeuven. Momenteel is ze hoogleraar in het Dendrochronologisch Laboratorium van de Universiteit van Arizona (VS). Daar bestudeert ze de evolutie van het klimaat in het verleden door het analyseren van boomringen, een wetenschap die dendroklimatologie wordt genoemd en waarmee ze het klimaat over een periode van 2000 jaar kan bestuderen. Trouet startte onlangs als Wetenschappelijk Directeur van het Klimaatcentrum.

Prof. Gamze Erdem Türkelli is Onderzoeksdocent bij de Onderzoeksgroep Recht & Ontwikkeling. Haar werk situeert zich op het raakvlak van internationaal recht, mensenrechten en duurzame ontwikkeling. Ze onderzoekt naar transnationale mensenrechtenverplichtingen (waaronder bedrijven en mensenrechten), hybride publiek-private actoren zoals multistakeholderpartnerschappen, 'innovatieve' ontwikkelingsfinanciering, kinderrechten en verantwoording en verantwoordelijkheid. Ze behaalde diploma's in rechten, politieke wetenschappen en internationale betrekkingen aan Boğaziçi, Sorbonne, Yale & Antwerpen.

Moderator Harriët Bergman is verbonden aan het Centrum voor Europese Filosofie van de Universiteit Antwerpen. Ze schrijft een doctoraat over klimaatrechtvaardigheidsactivisme en politieke emoties. Als activist-trainer draagt ze bij aan verschillende sociale bewegingstrainingen en workshops met geweldloze burgerlijke ongehoorzaamheidscollectieven Tractie en Stroomversnellers. Haar huidige focus ligt op eco-fascisme en verschillende opvattingen over geweld.

Taal? De documentaire is in het Engels met Nederlandse ondertiteling. Het paneldebat is in het Nederlands en Engels.