Wetenschappelijk onderzoek

Dit project past naadloos in het onderzoek van het Global Change Ecology Centre (GCE) van de Universiteit Antwerpen. De onderzoeksgroep Planten en Ecosystemen (PLECO), onderdeel van het GCE, staat aan de wereldtop in het onderzoek naar de interactie tussen ecosystemen en klimaatverandering.

Ivan Janssens, de projectleider, heeft al verschillende baanbrekende studies uitgevoerd naar de complexe effecten van klimaatverandering op bossen. Dit project zal cruciale informatie leveren voor plantengroei-modellen voor de Noordelijke hemisfeer, die op hun beurt weer cruciaal zijn om te voorspellen hoeveel koolstof bomen in de toekomst nog kunnen opnemen.

Bovendien sluit het project perfect aan bij een recent opgestart project van Matteo Campioli, die met financiering van een prestigieuze ERC Starting Grant het vallen van de bladeren bestudeerd. Door de combinatie van beide projecten, zullen we voor het eerst een goed zicht krijgen op de invloed van klimaatverandering op de volledige groeiseizoencyclus van onze bomen.

Burgers gaan in het Knappe K(n)oppen project dus direct aan de slag in baanbrekend onderzoek, dat het potentieel heeft om onze kennis naar volledige nieuwe horizonten te verruimen.