Workshops Knappe K(n)oppen

Door middel van opeenvolgende workshops krijgen de leerlingen alle informatie om hun rol als klimaatwetenschapper op te nemen en dit project succesvol uit te voeren.

Hieronder kan je kort de inhoud en bijpassend draaiboek van elke workshop terug vinden. In het draaiboek staan telkens de doelstellingen, benodigdheden en duur van de workshop aangepast aan het niveau van de leerlingen en school.

Meer info over de werking van Knappe K(n)oppen vindt je hier. 

Workshop 1 - Klimaatverandering

“Hoe ontstaat klimaatverandering?”, “Wat is de rol van de mens?” en “Wat kan ik er zelf aan doen?” zijn enkele van de vragen die tijdens de workshop via hands-on experimenten, een interactieve les en een reis rond de wereld beantwoord worden.

Download hier het draaiboek van workshop 1 (3,47 mB)

Workshop 2 - De rol van bomen

Deze workshop neemt de deelnemers letterlijk mee naar het bos, waar de koolstofcyclus en het belang van bossen in de strijd tegen klimaatverandering uit de doeken wordt gedaan.

Download hier het draaiboek van workshop 2 (2,46 mB)

Workshop 3 - Wat is fenologie

Knoppen van bomen lopen uit en bladeren vallen. Maar hoe komt dit en welke invloed heeft klimaatverandering hierop? In deze workshop leren deelnemers welke factoren het uitlopen van de knoppen beïnvloeden.

Download hier het draaiboek van workshop 3 (323 kB)

Workshop 4 -  Een experiment plannen

Hier bereiden we het Knappe K(n)oppen experiment voor. Welke stappen zijn er nodig? Wat zijn de onderzoeksvragen? Welke bomen worden geselecteerd? En hoe voeren we het experiment uit?

Download hier het draaiboek van workshop 4 (450 kB)

Workshop 5 - Knappe K(n)oppen data analyseren

Wat zegt de data die de Knappe Koppen verzameld hebben? Datasets worden uitgewisseld tussen scholen en geanalyseerd en de Knappe K(n)oppen onderzoekers delen hun eerste conclusies met elkaar.

Download hier het draaiboek van workshop 5 (464 kB)