LGBTQ forum 14/06/2019

Deze editie zal doorgaan in Gent op vrijdag 14 juni om 14u00 te Gent (Rode Zaal, Campus Aula – Universiteit Gent).

We beginnen het forum met een presentatie van Paul Borghs. Hij werkt als referentiepersoon seksuele geaardheid bij Unia en is actief in het ECSOL-netwerk. Het gelijkekansencentrum Unia opende vorig jaar 125 dossiers over seksuele geaardheid. Waarover gaan deze dossiers? Wat kan eruit afgeleid worden? Biedt de wet voldoende slagkracht om efficiënt op te treden? En wat met de rechtspraak? Er wordt aandacht besteed aan discriminaties, haatboodschappen en haatmisdrijven.

Daarna geven we het woord aan Florian Vanlee. Hij werkt als doctoraatsstudent aan de vakgroep communicatiewetenschappen van de UGent, en is actief in het LGBTQ-forum. Zijn presentatie – gebaseerd op vier jaar doctoraatsonderzoek – start van het argument dat de stijgende aanwezigheid van seksuele en genderdiversiteit in popcultuur meer dan ooit een katalysator is om het op een laagdrempelige manier te hebben over de maatschappelijke positie van LGBT+ mensen in de samenleving. Vaak zijn dit echter ad-hoc debatten, die zich richten op één bepaalde representatie of cultureel fenomeen. Deze presentatie zet uiteen wanneer, waar en hoe seksuele en genderdiversiteit aan bod komen in Vlaamse televisiefictie, en wijst op de uitdagingen en opportuniteiten rond LGBT+ representatie eigen aan ons televisielandschap.

Om in te schatten hoeveel leden we verwachten, hadden we graag een mailtje ontvangen ter bevestiging van jullie aanwezigheid. Deze e-mail kan je sturen naar Frederik Dhaenens.

De bijeenkomst van het forum zal doorgaan in de Rode Zaal (Campus Aula, Universiteitstraat). Het lokaal is niet zo eenvoudig te vinden, daarom verwijzen we jullie graag naar dit kaartje.

Hopelijk tot binnenkort!

Frederik Dhaenens en Florian Vanlee