Noodplan mondmaskers

Van prototype tot noodproductie

Bij de uitbraak van de coronacrisis begin maart 2020 trok prof. Erika Vlieghe (UZA/UAntwerpen) aan de alarmbel: België stevende af op een groot tekort aan mondmaskers. Ze hoopte een beroep te kunnen doen op de expertise van de Universiteit Antwerpen om in eigen land alternatieven voor de geavanceerde FFP2- en FFP3-mondmaskers te ontwikkelen. 

De opleiding productontwikkeling ging de uitdaging aan! De professoren Jouke Verlinden, Regan Watts en Stijn Verwulgen richtten samen met enkele doctoraatsstudenten de Antwerp Design Factory op.  Het begon met een uitgebreide brainstorm. Vervolgens begonnen de oprichters te experimenteren met HEPA-filters, 3D-printers en lasersnijders.

Tijdens het proces bedacht het team een aantal unieke oplossingen, vooral voor het ventiel om uit te ademen. Zo kwamen ze tot een prototype, dat uitvoerig getest werd, met ondersteuning van de mensen van het UZA, epidemiologen en microbiologen.

Sinds 25 mei staat alles klaar om 1000 mondmaskers per dag te produceren. op die manier kan het UZA ruimschoots van mondmaskers voorzien worden.