NWS data

Met het project NWS Data wil de Universiteit Antwerpen onderzoeken hoe mensen vandaag, in tijden van sociale media, op de hoogte blijven van de actualiteit.

NWS Data

Hoe informeert u zich en hoe gaat u om met het nieuws?

Vroeger was het simpel: toen kon men het nieuws volgen via krant, radio of televisie, maar vandaag opent er zich een hele wereld van online nieuws en sociale media. Wij willen graag weten welke informatiebronnen u gebruikt. Misschien vindt u vaak wat u zoekt op het internet, maar verkiest u tijdens grote gebeurtenissen het televisiejournaal. En misschien vertrouwt u voor de lokale politiek op de krant? Dat specifieke nieuwsdieet van de Vlaming willen wij graag in kaart brengen.

Maar er is meer. Tegenwoordig houden meer en meer mensen zich op de hoogte over de actualiteit via sociale media zoals Facebook en Twitter. Ze volgen nieuwswebsites of politieke actoren op sociale media en delen hun berichten. Ook deze nieuwsconsumptie op sociale media willen wij graag onderzoeken in Vlaanderen. 

Wat weten bedrijven over u op basis van uw Facebookgedrag?

Daarnaast zijn er recentelijk belangrijke privacy problemen blootgelegd bij Facebook. Veel gebruikers zijn daarom (terecht) bezorgd over hun eigen privacy als Facebookgebruiker. Als onderzoekers willen we nagaan wat bedrijven, zoals Cambridge Analytica, maar ook andere (commerciële) bedrijven, kunnen afleiden uit uw like gedrag. Kunnen zij voorspellen hoe oud u bent? Of u links/rechts denkt? Sympathie hebt voor een bepaalde partij? Meer dan 6000 deelnemers hebben deelgenomen aan onze studie en kregen daarbij inzage  in hun eigen profiel.

Indien u meer wil weten over deze studie lees dan snel verder. 

Indien u vragen heeft over dit onderzoek, kan u contact met ons opnemen via nwsdata@uantwerpen.be.