De Politieke Barometer

De politieke barometer verwerkt ongeveer 1.000 nieuwsartikelen1 en meer dan 200.000 tweets over politici en politieke partijen per dag. Dat gebeurt automatisch met behulp van een computerprogramma dat de tekst taalkundig analyseert.2

De barometer laat toe om doorheen de tijd het aantal vermeldingen te traceren van partijenpolitici en nieuwsdossiers en het sentiment van die vermeldingen (positief, negatief of neutraal). Op die manier kan u de politieke "buzz" op twitter en online nieuws opvolgen.

1. Het gaat hier om publiek toegankelijke artikelen van de websites van De Standaard, Het Nieuwsblad, Gazet van Antwerpen, Het Belang van Limburg, De Morgen, Het Laatste Nieuws, De Tijd, Metro, Knack, Trends, Humo, Krant van West-Vlaanderen, De Zondag en tPallieterke.

2. In 2014 werd al eens hetzelfde ondernomen op de oorspronkelijke Politieke Barometer.

 

De politieke barometer is onderdeel van het NWS data project van de Universiteit Antwerpen en werd ontwikkeld door onderzoeksgroep CLiPS. Heeft u vragen of opmerking over de Politieke Barometer? U kan ons contacteren via nwsdata@uantwerpen.be.