Zonneboot beleeft maiden trip aan Havenhuis

UAntwerp Solar Boat Team stelt vernieuwd vaartuig voor op donderdag 16 mei 2019

Meer power, minder gewicht: de boot van het UAntwerp Solar Boat Team is klaar voor de zomer van 2019. In juli trekken ze naar Monaco, maar op donderdag 16 mei stellen ze hun zonneboot alvast voor aan het Antwerpse Havenhuis.

De solar boat is – letterlijk – zowat het vlaggenschip van de Faculteit Toegepaste Ingenieurswetenschappen van de Universiteit Antwerpen. Al jaren nemen de studenten deel aan races in binnen- en buitenland. Het team, telkens bestaande uit bachelor- en masterstudenten, wordt jaarlijks vernieuwd, en dat geldt ook voor de boot zelf. In hun atelier op Campus Groenenborger knutselen en innoveren de ingenieurs in spe naar hartenlust.

Nieuwe draagvleugels

“Dit jaar krijgt onze boot een stevige upgrade“, vertelt Eric Nédée, teamleider in het academiejaar 2018-19. “Het doel was het gewicht van de boot te verminderen en hem tegelijkertijd meer power mee te geven. Dat laatste lukte wonderwel: we vervingen de zonnepanelen door de meest efficiënte zonnecellen die momenteel verkrijgbaar zijn. Dat betekent dat we nu een krachtbron van 1400W hebben, een stijging van 40 procent.”

Allerlei ingrepen maken dat de zonneboot nu ook lichter weegt. Drie studenten tekenden nieuwe draagvleugels. Nédée: “Dat moet het mogelijk maken om de grens van 30 km/u te doorbreken. Slechts drie teams haalden vorig jaar die snelheid in de sprintraces. Dat betekent dat we dit jaar dus op een podiumplaats durven te mikken. We beschikken nu ook over drie verschillende propellers. Tijdens wedstrijden heb je een uithoudings-, een slalom- en een sprintrace. Voor elk onderdeel hebben we nu een aparte propeller.”

Mondaine Monaco

De ingenieurs hebben ook al plannen voor volgend academiejaar: het UAntwerp Solar Boat Team buigt zich dan over een totaal vernieuwd ontwerp voor de romp. Maar eerst willen de studenten potten breken tijdens de Solar & Energy Boat Challenge in de Royal Yacht Club van het mondaine Monaco. Van 2 tot 6 juli strijken ze neer in het prinsdom, om er met hun zonneboot langs de meest luxueuze jachten ter wereld te varen.

Vooraleer het zover is, stelt het team de boot graag voor aan de wereld. Dat gebeurt op donderdag 16 mei aan het Antwerpse Havenhuis, in aanwezigheid van onder meer partner Umicore. De studenten lichten de innovaties aan de boot toe en die wordt uiteraard ook getest in het Kattendijkdok.