Energy Oberserver - MAART 2019

De UAntwerp Solar Boat staat dit jaar in de dome in de haven van antwerpen met een workshop over zonneenergie. Dit event is in kader van de de Energy Observer die eind maart aanmeert in de haven van Antwerpen. Het is het eerste schip dat vaart op waterstof, die het ook zelf aanmaakt. Het Havenbedrijf organiseert rond de komst in het weekend van 23 en 24 maart een energiefestival met de tentoonstelling Watt’s Next.

Waterstof is op zich een interessante brandstof. Het bevat voor eenzelfde volume drie keer meer energie dan diesel. Een motor op waterstof stoot alleen zuiver water uit. De moeilijkheid is echter dat waterstof aanmaken vaak nog heel wat elektriciteit vraagt en dat ook het transport en de opslag nog niet goedkoop zijn.

Niettemin wordt er volop geëxperimenteerd. In Frankrijk is de Energy Observer gebouwd, het eerste schip ter wereld dat op waterstof vaart. “De waterstof wordt aangemaakt uit zeewater”, klinkt het bij het Havenbedrijf. “De energie daarvoor is afkomstig van 130 m² zonnepanelen en twee verticale windturbines op het schip.”

Het schip gaat zes jaar lang op wereldtournee langs 101 havens en komt dus ook langs in Antwerpen. De initiatiefnemers willen enerzijds waterstof als energievorm promoten. Tegelijk is het schip een drijvend labo om te testen of waterstof inderdaad praktisch inzetbaar is in ruwe omstandigheden zoals op zeewater.

Belgian Boat Show Gent - FEBRUARI 2019

Om dit project te promoten, sponsors te werven, sponsors te steunen tijdens hun eigen exposities... neemt het Antwerp Solar Boat team deel aan verscheidene exposities.
Zo kan u ons terug vinden in 2019 op de Belgian Boat Show in Flanders Expo Gent