Werken in het onderwijs

Het gesubsidieerd officieel onderwijs

Wil je les geven in een stedelijke of gemeenteschool, stuur dan je sollicitatiebrief rechtstreeks naar de inrichtende macht van de school, namelijk het stads- of gemeentebestuur. Solliciteren bij een provinciale school, gebeurt via het provinciebestuur. Meer info vind je op www.pov.be. Indien je graag als leerkracht aan de slag wil in Brussel, ben je hier aan het juiste adres.

Het gesubsidieerd vrij onderwijs

Het gesubsidieerd vrij onderwijs omvat niet alleen het katholieke onderwijs, maar ook de vrije niet-confessionele scholen en de vrije niet-confessionele methodescholen. Wil je werken in het gesubsidieerd vrij onderwijs, kan je zowel bij de directie als de inrichtende macht (het schoolbestuur) van de school solliciteren. Check de volgende websites voor adressen:

Op de onderwijssite van de Vlaamse Gemeenschap vind je de adressen van alle scholen in Vlaanderen.

GO! Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap

Elk jaar doet het GO! Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap een centrale oproep tot de kandidaten voor een tijdelijke aanstelling in een wervingsambt in een scholengroep van het GO! Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap. Het kan gaan om een functie als leerkracht, een administratieve of ondersteunende functie of een functie in een centrum voor leerlingenbegeleiding (CLB). Ook als laatstejaarsstudent kan je je kandidatuur indienen. Je moet dan wel voor 15 oktober bewijzen dat je de vereiste diploma’s behaald hebt.

De aanvraag voor een tijdelijke aanstelling verloopt via de officiële website van het GO! Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap. Je kan elektronisch kandideren voor 15 juni. Daarna solliciteer je door je curriculum vitae rechtstreeks naar de scholendirectie te sturen. Indien er een tekort is aan kandidaten uit de officiële procedure, maak je toch nog kans op een tijdelijke betrekking voor het lopende schooljaar. De adressen van scholen vind je eveneens op de website.

Leerkrachtendatabank

Scholen die vervanging zoeken, kunnen dat doen via de leerkrachtendatabank. Tijdelijke leraren, afgestudeerden van de lerarenopleiding en andere kandidaten kunnen hun CV plaatsen in een online databank die beheerd wordt door de VDAB. Scholen kunnen in de databank zoeken op regio en vak en vacatures plaatsen die automatisch bezorgd worden aan alle kandidaten die in aanmerking komen. De VDAB houdt de databank actueel en werkt daarvoor samen met het Departement Onderwijs.