Mei Plasticvrij

Een maand lang zo min mogelijk plastic gebruiken, dat is het opzet van Mei Plasticvrij. Het UAntwerp Climate Team geeft je enkele tips die je uiteraard ook na de maand mei kan blijven gebruiken.

Herbruikbare fles

Door kraantjeswater te drinken, wordt er geen afval gecreëerd en spaar je bovendien heel wat geld uit. Herbruikbare flessen van UAntwerpen zijn te koop via de online giftshop van de universiteit (de linkerfles) of in de studentenrestaurants komida (rechterfles). Je kan ze vullen aan de waterfonteintjes. 

Billie Cup

Met de Billie Cup heb je geen excuus meer om wegwerpbekers te gebruiken. In Agora Caffee en een tiental andere Antwerpse horecazaken kan je een koffie bestellen in een Billie Cup waarvoor je 1 euro waarborg betaalt. Die waarborg kan je terugkrijgen wanneer je de beker terubrengt naar een van de deelnemende zaken. Ontdek de verschillende locaties

Verpakkingsvrije winkels

Verpakkingsvrij boodschappen doen, kan op verschillende manieren. Niet alleen op de markt kan je terecht met je eigen groenten- en fruitzakjes, maar ook in de supermarkt en de biologische winkels. In biologische winkels worden noten en pitten tegenwoordig ook vaker verpakkingsvrij verkocht. In Antwerpen kan je hiervoor o.a. terecht in Het Natuurhuis, Terrasana, Kaap de Goede Hoop en Maaike's Ecologische Buurtwinkel. Honderd procent verpakkingsvrij winkelen kan in de echte verpakkingsvrije winkels, zoals Robuust in Antwerpen. Neem zelf je zakjes, bokalen, flessen en potjes mee. 

Labo's plasticvrij

Pipetjes, handschoenen en ander plastic labomateriaal verdwijnt vandaag meestal na eenmalig gebruik in de vuilnisbak. Dat zorgt wereldwijd voor een stevige afvalberg. Onderzoekers van UAntwerpen willen daar wat aan doen: zij gaan voor plasticreductie en voor de ontwikkeling van duurzamere alternatieven. Momenteel wordt er een project opgestart om het plastic laboafval drastisch terug te dringen en de plastic voorwerpen op termijn te vervangen door meer duurzame materialen.