USAB stelde op dinsdag 4 december 2018 het nieuwe Jaarboek Armoede en Sociale Uitsluiting voor aan een ruim publiek. Het boek, onder redactie van: Jill Coene, prof. dr. Peter Raeymaeckers, prof. dr. Bernard Hubeau, dr. Tim Goedemé, prof. dr. Roy Remmen & An van Haarlem, is een product van USAB, in samenwerking met Centrum OASeS, de onderzoeksgroep Overheid en Recht, het Centrum voor Sociaal Beleid Herman Deleeck, de vakgroep Eerstelijns- en Interdisciplinaire Zorg Antwerpen, Decenniumdoelen en het Netwerk tegen armoede. In het nieuwe Jaarboek zoomen we in op verschillende domeinen van armoede. Naast klassieke thema's als onderwijs, wonen, gezondheid en werk, behandelt het Jaarboek ook onderwerpen als vervoersarmoede, geïntegreerd breed onthaal en dringende medische zorg.

Gastspreker dit jaar was prof. dr. Monique Kremer, bijzonder hoogleraar Actief Burgerschap aan de Universiteit van Amsterdam en projectcoördinator bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid. Zij ging in op de uitdagingen van migratie voor de verzorgingsstaat. Na de pauze volgde een politiek debat, een reflectie door Decenniumdoelen en een slotwoord van het Netwerk tegen Armoede.

Downloads

Je kan het Jaarboek Armoede en Sociale Uitsluiting 2018 hier downloaden (pdf- 4,67 MB).

Download hier een beknopte presentatie van het boek door Peter Raeymaeckers en Jill Coene (pdf - 545 kB).

Download de presentatie van prof. dr. Monique Kremer (pdf - 3,39 MB). 

Bekijk het fotoverslag.

De integrale video-opname kan je hier bekijken. Met de bolletjes onderaan in de afspeelbalk kan je navigeren tussen de verschillende delen van het colloquium: opening, een woord van de rector, de presentatie van het Jaarboek, de presentatie van Monique Kremer, het politiek debat, de presentatie van Jos Geysels en de presentatie van het Netwerk tegen armoede. 

Eerdere edities van het Jaarboek vind je hier.

Het jaarboek in de pers

Download hier de perstekst (pdf - 593 kb)

Jill Coene en Peter Raeymaeckers in het Journaal van 3/12/2018 op VRT 

Bernard Hubeau en Loubna Ou-Salah op ATV, 3/12/2018