Veganburger met avocado-yoghurtdressing

Veganburger 

  • 400g kikkererwten (afgespoeld en droog gedept)
  • 1 rode ui (medium, gehakt)
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 el zongedroogde tomaatjes
  • 1 handje verse basilicum
  • 50g amandelen (gemalen/ fijn gehakt)
  • ¾ tl zout

Doe de kikkererwten, ui, knoflook, zongedroogde tomaten en verse basilicum in een keukenmachine en maal dit samen fijn.
Voeg vervolgens de fijn gemaakte nootjes en het zout en de peper toe en mix nog even tot alles goed door elkaar gemengd is.
Doe vervolgens de mix in een bak(je), dek deze af met folie en zet 20 minuten in de koelkast.
Haal de mix (na 20 minuten) uit de koelkast. Kneed de mix nog even en maak hier vervolgens 4 burgers met een dikte van ongeveer 1,5cm van. Als de mix te plakkerig is, kun je eventueel wat amandelmeel toevoegen en nog even goed kneden.

Verwarm een eetlepel olie in de koekenpan. Bak de burgers aan beide kanten 4 a 5 minuten, totdat ze mooi goudbruin zijn.

Avocado yoghurt dressing

  • 1/2 avocado
  • Half teentje knoflook, fijngehakt
  • 1 eetlepel gehakte korianderblaadjes
  • 1 jalepeño pepertje (laat weg als je niet van pittig eten houdt)
  • Sap van een halve limoen
  • Zout en peper
  • 5 flinke eetlepels halfvolle of volle yoghurt

Doe alle ingrediënten in een kom of in de keukenmachine.
Blend alles tot 1 gladde saus
Breng de saus vervolgens nog op smaak met extra zout en peper en eventueel limoensap.
Iets te pittig? Voeg wat extra yoghurt toe.
Giet de saus vervolgens in een bakje dat je kunt afdekken en bewaar in de koelkast

Havermoutkoekjes met appel, pruim en rozijnen

  • 150g boter smelten samen met 180g blonde kandijsuiker
  • 50 g gedroogde pruimen toevoegen alsook...
  • 50 g rozijnen
  • 1 grof geraspte appel
  • 1 eetlepel gembersiroop
  • 1 eetlepel honing
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • vanillestok of paar druppels vanille extract 
  • kaneel

half uurtje laten afkoelen
dit alles goed losroeren en samenvoegen met...

  • 130g havermout
  • 100g bloem
  • 1 ei

Alles goed mengen tot een homogene massa, op bakplaat verdelen in porties (de grootte van een golfballetje) en ongeveer 20 minuten in oven van 180°C afbakken.

Smakelijk!