Side header image

Collectief Positief stelt voor: #freethepunani

U kan deze tentoonstelling nog steeds bezichtigen in de hal van De Meerminne

Over de tentoonstelling

De tentoonstelling '#freethepunani' wordt georganiseerd in samenwerking met Collectief positief.

#freethepunani is een project rond vrouwelijke genitale verminking (VGV) of Female Genital Mutilation/Cutting (FGM/C) dat in eerste instantie het thema in de kijker wil zetten, maar ook een concreet project wilt steunen: ‘Akina Ties’.
VGV houdt alle ingrepen in die leiden tot een gedeeltelijke of volledige verwijdering van de externe geslachtsdelen van de vrouw en/of andere verwondingen van de vrouwelijke geslachtsdelen – om niet medische redenen. Vandaag zijn er naar schatting nog steeds 200 miljoen meisjes en vrouwen wereldwijd die genitaal verminkt zijn en elk jaar lopen er meer dan 3 miljoen meisjes het risico verminkt te worden.Nina Van Eekert (doctoraatstudente aan UAntwerpen) trok in november 2019 naar Kisii County, Kenia voor haar onderzoek. Nog meer dan 80% van de meisjes en vrouwen tussen 15 en 49 jaar worden daar genitaal verminkt, meestal door een opgeleide gezondheidswerker. ‘Ik heb veel verhalen gehoord in Kisii. Veel trieste verhalen en pro-VGV argumentaties. Maar ik sprak ook met veel moeders die vastbesloten waren hun dochter dit leed te besparen. Dat is erg moedig’.
Een van deze inspirerende vrouwen die Nina ontmoette was Lilian, de oprichtster van Akina Ties. Akina (Swahili voor familie) Ties is een crisisopvang voor kwetsbare kinderen in Kenia. Zij organiseren Girlie Camps waar tienermeisjes leren over het belang van onderwijs als opstap voor een beter leven. Een van de redenen waarom meisjes in Kenia vroegtijdig stoppen met school is omdat ze genitaal verminkt zijn en daarna in het huwelijksbootje moeten stappen. In de kampen wordt gewerkt aan emancipatie, zelfvertrouwen en leiderschap, zodat jonge vrouwen een door zichzelf gekozen levenspad kunnen bewandelen.

Om zo veel mogelijk meisjes op kamp te kunnen laten gaan, mobiliseerde Collectief Positief verschillende Antwerpse kunstenaars. Zij maakten prachtige A3 kunstwerken die op 9 maart om 18u op de stadscampus in het gebouw Meerminne zullen worden tentoongesteld en verkocht aan €25 per stuk. Koop een werk en geef een meisje de kans om mee op Girlie Camp te gaan.
Kon je er niet bij zijn maar wil je toch graag een print kopen? Volg Collectief Positief op Facebook, Instagram of stuur hen een mailtje collectief.positief@hotmail.com.
 

Over Collectief Positief

Collectief Positief gaat altijd en overal op zoek naar positiviteit. Als samenwerkingsverband van jonge, dynamische en positieve vrouwen brengen we maatschappelijke thema’s onder de aandacht. Daarnaast gaan we op zoek naar financiële middelen om concrete projecten te ondersteunen. Altijd met een focus op duurzame hulp.

Dit project krijgt steun van Field.community & UAntwerpen.


Universiteit Antwerpen
Stadscampus – De Meerminne
Sint-Jacobstraat 2
2000 Antwerpen