Side header image

Waar zijn ze gebleven?

Waar zijn ze gebleven? is een eigenzinnige bewerking in monoloogvorm van het boek Vielleicht Esther van Katja Petrowskaja.

Dit boek leest als het verslag van een persoonlijke zoektocht van Katja naar haar verdwenen familieleden en bestaat uit een verzameling van flarden: herinneringen, mijmeringen en feitelijk onderzoek, die elkaar afwisselen.

Het stalinisme en nazisme hebben erg huis gehouden in de familie Petrowskaja en maakten vele slachtoffers. Katja stapt in de voetsporen van haar verdwenen verwanten en reist naar Warschau, Moskou, Kiev en naar het voormalige strafkamp Mauthausen in Oostenrijk. Daar bezoekt ze de plaatsen waar haar verwanten hebben gewoond of zijn gestorven, en ze contacteert mensen van wie ze hoopt meer over het leven van haar familieleden te vernemen.

Indirect zijn het boek en de voorstelling een eerbetoon aan de slachtoffers van de Holocaust en het stalinisme. Omdat er levens worden gereconstrueerd die door de mazen van de geschiedenis zijn geglipt.

Wat deze aangrijpende voorstelling wil aantonen, is dat het niet om het resultaat van de zoektocht gaat, maar om de tocht zelf. In zijn bewerking concentreerde regisseur André Lefèvre zich op de familieleden in de eerste lijn en de naaste verwanten. Hij accentueert de vernederingen, het onrecht en de absurditeit van een oorlog en maakt een verbinding in het hoofd van de toeschouwer met de actualiteit.

Met Aafke Bruining heeft Tg WUIVEND RIET een uitstekende vertolkster voor de rol van Katja. Ze weet naast Katja immers ook aan allerlei andere personages ziel en gestalte te geven. Wat nodig is om de gruwelijke feiten in het verhaal te relativeren en zo - met typische Joodse humor - wat lichtheid te brengen in deze sombere geschiedenissen.

De Holocaust en het stalinisme mogen nooit een fait divers worden, of een rist data in een geschiedenisboek. Wat André, Aafke én Tg WUIVEND RIET betreft, moeten het open wonden blijven én schandvlekken in het collectief geheugen.

 

Met:                  AAFKE BRUINING                           Katja
                          Belichting & geluid                         YORGO FONTAINE
                          Bewerking, regie & inleiding        ANDRE LEFEVRE
                          Productie                                          Tg WUIVEND RIET

 

Tickets kan je hier reserveren. 

Tg WUIVEND RIET speelt Waar zijn ze gebleven?

Donderdag 27 februari 2020
20u30
Kunstencentrum Vlaams Fruit
Parochiaanstraat 4
2000 Antwerpen
Dit is de titel