UAntwerpen kroont judoka Lien Meeuwssen tot topsportstudent van het jaar


Dinsdag 16 februari zette de Universiteit Antwerpen, naar jaarlijkse gewoonte, haar topsporters en sportpersoonlijkheden in de bloemetjes. Judoka en studente revalidatiewetenschappen Lien Meeuwssen wordt Panathlon Universiteit Antwerpen Sportpersoonlijkheid van het jaar. Daarnaast werd ook oud-rector Alain Verschoren postuum gekroond tot Panathlon Antwerpen Sportpersoonlijkheid van 2020. 

Op UAntwerpen hebben meer dan tachtig sportievelingen het statuut van topsportstudent. Hockey is de populairste sport onder die topsporters, met veertien studenten. Met dertien komen de voetballers op de tweede plek. Verder combineren onder anderen zeven wielrenners en vijf judoka’s sport en studie op hoog niveau.

Ieder jaar kroont UAntwerpen een van die studenten tot Sportpersoonlijkheid van het jaar. Judoka Lien Meeuwssen kreeg deze keer de meeste stemmen. “Het is niet altijd even goed combineerbaar, aangezien alle vrije tijd die je hebt naar studeren gaat. Toch vind ik het belangrijk om ook een diploma achter de hand te hebben”, aldus Lien, die in 2020 onder meer Belgische kampioene werd in de klasse tot 70 kilogram.

Lien Meeuwssen

Meeuwssen nam het in de finale op tegen Steven Pattyn, wegwielrenner en student revalidatiewetenschappen, en Laura Luyten, dressuurrijdster en studente rechten. Twee van de drie finalisten studeren aan de Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen. Deze eigent zich ook dit jaar de titel van sportiefste faculteit toe. 

Postuum eerbetoon 

Jaarlijks wordt ook de Panathlon Antwerpen Sportpersoonlijkheid in de kijker gezet. Deze titel wordt toegekend aan een sportpersoonlijkheid die een waardevolle bijdrage heeft geleverd aan de sport en aan de ethiek in de sport. In 2019 won Gert Vande Broek, de bondscoach van het Belgische nationale damesvolleybalteam, de award. Panathlon verwijst naar de internationale beweging voor de promotie en verspreiding van fair play en ethiek binnen de sport.

De award gaat dit jaar naar Alain Verschoren, oud-rector van UAntwerpen. Hij overleed onverwacht in 2020. Door hem postuum te vieren als Sportpersoonlijkheid wil de universiteit hem bedanken voor zijn jarenlange inzet voor de sport op UAntwerpen. “We zetten hem in de bloemetjes voor zijn grote bijdrage die hij aan de studentensport heeft geleverd. De impact van Alain Verschoren op de Antwerpse studentensport en op de Universiteit Antwerpen in het algemeen kan niet worden onderschat. Zo verdubbelde onder zijn bewind het studentenaantal op acht jaar tijd”, klinkt het bij de Sportdienst van de universiteit. 

Omwille van de huidige omstandigheden kon de uitreiking dit jaar niet plaatsvinden op de universiteit zelf. UAntwerpen maakte de laureaten bekend in een video