Bureaunota Studentenraad betreffende Beleidsplan SCS 2019-2023
Werkveld Voeding
Het is positief das SCS nadenkt over de innovatie van het concept studentenrestaurant gepaard met een toenemende aandacht voor duurzaamheid in voeding en al haar aspecten. Hierbij zou nog een breder kader geschetst mogen worden van hoe de student dit alles zal beleven. Zoals Christine Ongenae op het SOC al aanhaalde is er ook een toenemende aandacht voor de flow van studenten en gelegenheid op welke zij kunnen pauzeren en de hierbij horende voorzieningen. De idee van de campus als geheel te zien met meerdere ontmoetingsplaatsen en punten waar studenten maaltijden kunnen bekomen is zeker een mooi doel om komende 5 jaar voor ogen te houden en hoe dit werkveld te bekijken. Ook moet er rekening gehouden worden met de stijging van de diversiteit op de campussen en het aanbod dat hierbij aansluit. Ook zijn de allergenen hierbij een probleem. Dit kan eventueel opgenomen worden in het etiquetteersysteem zodat studenten online bestanddelen kunnen opzoeken in een databank die regelmatig centraal geupdatet wordt.
Hiernaast is ook nog een visie nodig om de huidige capaciteitsproblemen aan te pakken, een richting welke SCS wil uitgaan. Het idee dat de capaciteit verhoogd zal worden door simpelweg meer plaatsen te voorzien of infrastructuur bij te bouwen lijkt fout wanneer men de restaurants holistisch gaat bekijken. Een spreiding van drukke momenten en verdeling van bezoekers lijkt de enige juiste richting om uit te gaan. Dit moet nagestreeft worden zowel in functie van de student die nu moeite heeft op sommige campussen een pauzeplaats te vinden, maar ook van de druk op personeel op elke campus cfr. de situatie die Koenraad op de extra bespreking schetste.
Werkveld huisvesting
Een eerste opmerking gaat over het beleid voor de toekomst. Bij de inleidende paragrafen staat dat de homes CDE en TPC eenzelfde lot dreigen te ondergaan dat deze op CMI en CST. Bij het onderdeel ‘plannen’ wordt dit niet meer besproken dus er zal verder gebouwd worden op de vermelding in de inleiding. Eenzelfde lot voor deze homes zou net als het home CST verregaande gevolgen hebben voor de bewoners. De prijzen in deze homes liggen erg laag en hoewel deze gealloceerd zijn op basis van sociale dossiers zal slechts een klein percentage aan de vereisten voldoen sociale bijpassingen te krijgen en dus niet blootgesteld worden aan de actuele marktprijzen. De meerderheid van de bewoners zal een financiele realitycheck ondergaan en er dus in één klap op achteruitgaan. Het dossier van home CST lag heel gevoelig bij de studentenpopuatie, maar door de structurele problemen was er geen andere uitweg dan deze te sluiten en studenten op de private markt onder te brengen wat gezien de situatie en op basis van gesprekken met medewerkers van de sociale diensten goed verlopen is. Dit dossier zou een minder dwingend beleid impliceren en dus eerder een beleidskeuze zijn, een keuze waar vanuit de studentenvertegenwoordiging in die hoedanigheid pricipieel niet mee akkoord gegaan kan worden.
Een tweede opmerking maakt een weg naar een mogelijke oplossing. De abruptheid van het wegvallen van verworven rechten ligt zeer gevoelig bij studenten. Daarom kan het een oplossing zijn de overgang van universiteitsbeheer naar de private markt vlotter te laten verlopen door financiële correcties door te voeren. Een overgang van louter locatie van huisvesting zal makkelijker te verteren zijn indien de universiteit zich sterk kan maken dat geen enkele student een euro erop achteruit zal gaan, zonder rekening te houden met kleine indexeringen. Op termijn kan dan jaarlijks de bijpassing aangepast worden om naar een financieel beleid te gaan dat strookt met de realiteit. Dit geeft SCS ook de ruimte en tijd om te zoeken naar een lange termijn oplossing waar de studenten kunnen huren tegen de meest optimale voorwaarden.
Een derde opmerking gaat uit naar de huidige situatie van het dossier en de lastige beleidskeuze die nu op tafel ligt. Het feit dat budgetair gezien een exploitatie op lange termijn van huisvesting in eigen beheer onmogelijk is heeft zijn oorsprong niet in het nabije verleden. In de homes zijn gedurende de voorbije decenia te weinig structurele veranderingen en vervangingsinvesteringen gebeurd die er nu voor zorgen dat men op korte termijn tegen een gigantische investeringskost kijkt. Daarnaast is de prijssetting losgebleven van de reëele prijzen op de markt waardoor de kloof tussen huren in een studentenhome en huren op de private markt gigantisch is.
Een laatste opmerking kijkt naar huisvesting van een nationale concurrent namelijk de KUL. De KUL heeft verschillende residenties in eigen beheer, zowel met huurpijzen op maat als residenties gebaseerd op samenwerkingsovereenkomsten met private partners met een maximumprijs. Dit geeft hen een ruim aanbod waaruit studenten op basis van hun financiën kunnen beslissen welke huisvesting zij willen. De KUL slaagt erin meerdere residenties zelf uit te baten tegen een aantrekkelijk tarief zonder dat deze deel uitmaken van het aanbod gesubsidieerde koten. Een groot verschil is dat KUL in het uitgebreide aanbod, los van de private markt, maarliefst 10 000 studenten huisvest. Zij profiteren van een enorm financieel voordeel voortvloeiend uit de grote schaalvoordelen die zij hieruit halen waardoor zij een heel scherpe prijs kunnen nastreven zonder tussenkomst van grote budgetten uit eigen gelden. De universiteit Antwerpen heeft deze luxe niet. Wel moet gezegd worden dat de UAntwerpen in het verleden wel degelijk beschikte over een studentenhome in eigen beheer per campus rekeninghoudend dat de huisvesting op CGB een speciaal karakter heeft. Beleidsmakers hebben het jammer genoeg nagelaten sinds de jaren 1970 deze opportuniteiten met oog op de toekomst te exploiteren en uit te bouwen zoals de KUL dit heeft gedaan en die de sluitingskeuzes van afgelopen jaren en de toekomst hadden kunnen vermijden. Wanneer ook de laatste homes in eigen beheer sluiten wordt dit huisvestingsmodel onheroepelijk afgesloten.
Werkveld Sociale dienstverlening
Moest er een eventuele SWOT analyse ter beschikking zijn zou dit zeker nuttige info geven over welke zaken aangepakt moeten worden. Verder is het belangrijk dat er een focus is op de bereikbaarheid voor mensen die het Nederlands of Engels niet beheersen. Het percentage aan kinderen waarbij thuis geen moderne taal gesproken wordt stijgt in een stad als Antwerpen heel sterk. Een goed communicatiebeleid is hier belangrijk.
Werkveld Psychologische en medische dienstverlening
Studenten vinden helaas op dit moment nog niet altijd de weg naar de faciliteiten die op dit gebied worden aangeboden, dus het zou misschien goed zijn na te denken over hoe de studenten beter bereikt kunnen worden, zodat ze beter op de hoogte raken van de mogelijkheden die er zijn. In het verlengde hiervan ligt misschien meer inspelen op recente geluiden rond de mentale gezondheid van studenten en de bezorgdheden hieromheen. Het zou ook zeer interessant zijn om te bekijken hoe een beter beeld kan worden verkregen van hoe het met de UA-studenten in het bijzonder gesteld staat, zodat gericht gekeken kan worden hoe dit verbeterd kan worden.
Werkveld Vervoer
In de eerste plaats zou het beleid gebaseerd moeten zijn op concrete cijfers over welke campus met welke soorten problemen geconfronteerd wordt. Het gebruik van stadsfietsen is zeker een te verkiezen oplossing en het blokhuren bij private partners is een goed initiatief. Toch zou er op Antwerps niveau een politieke wil nodig zijn om te investeren in de Vélostations. Er rijden nu al chauffeurs rond voor de fietsen te heralloceren. Deze zouden op de cruciale uren ook bij de buitencampussen moeten worden ingezet. Hier studeren duizenden studenten en het is tenslotte wel hun grote universiteit. Ook de veiligheid van drukke verkeerspunten rond de campussen moet in het oog gehouden worden.
Hiernaast moet een afradend effect komen voor studenten die de auto nemen. Toch zou door het openbaarvervoer dat momenteel beschikbaar is de mogelijkheid tot parkeren op lastige uren mogelijk moeten blijven. Het afradende effect zou ook voor het personeel moeten zijn en parkeergelegenheid zou billijk verdeeld moeten worden tussen studenten en personeel.
Tenslotte kan men vervoer bij de buitencampussen niet zien zonder De Lijn. In donkere periodes en met slecht weer is een goed bus/tram vervoer brood nodig. Op middellange termijn moet de universiteit blijvend druk zetten. De donkere periodes kunnen ook mee opgelost worden door voldoende verlichting rond de campussen te plaatsen waar de universiteit verantwoordelijk voor is.
Werkveld Studentenwerking
Er is veel aandacht uitgegaan naar de samenwerking tussen VUAS en De Studentenraad en de vertegenwoordiging in dit laatste. Het is daarnaast ook belangrijk dat De Studentenraad optimaal op de hoogte is van het reilen en zeilen van VUAS. Studentenvertegenwoordigers zijn op de hoogte van universiteitsdossiers door hun mandaten en van overkoepelende dossiers op universiteitsoverschrijdend niveau als de externe mandaten in het ASO. Een leemte in de informatiestroom is een vertegenwoordiging en informatiedoorstroom vanuit de leefwereld van de studentenorganisaties terwijl deze toch heel belangrijk is om een rigide beleid te voeren op de twee andere niveaus. Dit kan alleen maar samenwerking versterken en zou enkel waarnemend zijn, de Studentenraad wil in geen geval haar beleid en werking opdringen tegenover de clubs, maar op de hoogte zijn van hun werking stel dat er punten aangehaald worden of er zich situaties kunnen voordoen die de Studentenraad ook kan oppikken.