Getuigenissen

Vincent Sijssens:
Momenteel werk ik als architect bij David Chipperfield Architects in Berlijn​

Vincent Sijssens

Als architect verzamel je een enorme veelvoud aan kennis. Je houdt nooit op met leren en wordt gedwongen om continu nieuwsgierig te zijn. Het is een uitdagend beroep dat deel wordt van een levenshouding: een tweede natuur die steeds op zoek is naar poëzie en pragmatiek in de meest alledaagse dingen. Tijdens mijn opleiding in Antwerpen had ik zeer integere ontwerpdocenten die mij liefde en verantwoordelijkheidszin voor de gebouwde omgeving bijbrachten. Voor mij is een architect iemand die strijdvaardig voortwerkt om zijn omgeving op een positieve manier te beïnvloeden, vaak tegen beter weten in. Dit kan over zeer kleine of zeer grote dingen gaan en het is een rol die binnen het beroep op ontelbare manieren ingevuld kan worden. Mijn studies in Antwerpen hebben een bepaalde vraagstelling gecreëerd en mij de juiste werktuigen gegeven om verder te gaan in deze zoektocht. Momenteel werk ik als architect bij David Chipperfield Architects in Berlijn. Hier werk ik mee aan de realisatie van een kleine wolkenkrabber in Seoul.

Annelien Grandry:
Sinds 2012 werk als projectleider bij AG VESPA

Annelien Grandry

Het stond al lang vast dat ik architectuur wou studeren, maar ik had eigenlijk geen idee wat de opleiding inhield. De opluchting was groot toen ik merkte dat ik niet de enige was in deze situatie. Een groot deel van mijn medestudenten voelden zich eerst wat onzeker. Zo hoorden we het in Keulen donderen toen ons gevraagd werd om een isometrisch perspectief van het paviljoen van Per Kirkeby te maken. Het bracht ons als groep dichter bij elkaar." En ook dat is de opleiding architectuur voor mij. Het is een intense ervaring om elkaar te helpen in de ontwerpstudio’s, soms tot laat in de avond. De opleiding leerde mij te begrijpen wat het betekent om een gebouw te ontwerpen. Als architect vertaal je een vraag naar een aaneenschakeling van ruimtes, naar een volume en naar een footprint. Je kan die vraag vertalen naar duizend-en-één dingen waar je daarvoor nooit bij stil stond. Tijdens mijn opleiding leerde ik verder kijken dan wat ik gewoon was, maar mijn buikgevoel bleef centraal staan. In 2007 behaalde ik mijn masterdiploma en ging ik aan de slag bij architectenbureau Huiswerk. Ik kwam terecht in een enorm gedreven en gepassioneerde omgeving. Ik kon meewerken aan allerhande projecten. Van kleinschalige verbouwingen tot een woonzorgcentrum. Sinds 2012 werk als projectleider bij AG VESPA. Ik werk nog elke dag met architecten, maar dan als professioneel bouwheer. Mijn job heeft een nieuwe dimensie gekregen waarin kwaliteitsvolle architectuur nog steeds voorop staat. Kortom, ik heb mijn studiekeuze nog geen moment betreurd.

Anna Van Oekelen:
Momenteel doe ik mijn laatste deel van mijn stage bij MORGEN Architectuur in Antwerpen

Anna Van Oekelen

In 2012 koos ik overtuigd voor de opleiding architectuur, vooral omdat de combinatie theorie - ontwerppraktijk me erg aansprak. Tijdens mijn studie werd ik inderdaad uitgedaagd op zeer uiteenlopende vlakken en vanuit een voortdurend wisselende invalshoek: iedere ontwerpopdracht was een nieuw avontuur. Door de systematische jury-presentaties groeide mijn doorzettingsvermogen, maar ook mijn zelfkritische ingesteldheid en assertiviteit: dat zijn waardevolle skills die ik gedurende vijf intense studiejaren heb ontwikkeld en nu dagelijks van pas komen. Een rijk verbeeldingsvermogen is van onschatbare waarde: als architect benader je problemen op een creatieve manier en met een deskundig oog voor potentieel. Met die ingesteldheid kan je na je studie nog alle kanten uit. Toen ik in 2017 afstudeerde, besloot ik - zoals het merendeel van mijn medestudenten - om te beginnen aan mijn architectuurstage. Ik maakte van die gelegenheid gebruik om in het buitenland ervaring op te doen en verhuisde voor anderhalf jaar naar Lausanne, in Zwitserland. Bij Rapin Saiz Architectes maakte ik deel uit van klein team en werkte ik als projectarchitect aan o.a. de renovatie en uitbreiding van een geklasseerd appartementsgebouw. Door me op relatief individuele basis over een project te mogen ontfermen, leerde ik snel bij en ondervond ik wat de job van A tot Z inhoudt. Er komt een heleboel bij kijken, maar die variatie en afwisseling geven me voldoening: ik vind het boeiend om het pragmatische, tastbare aspect van het bouwen te combineren met het imaginaire van het ontwerpen. Op termijn lijkt het me een aantrekkelijk idee om mijn koers bij te sturen in de richting van architectuurtheorie, -geschiedenis en -cultuur. Het eerder reflectieve luik van de architectuurdiscipline heeft me steeds gefascineerd. Na mijn studie overwoog ik om die piste meteen in te slaan, eerder dan de ontwerppraktijk. Ik heb de keuze om eerst een aantal jaar praktijkervaring op te doen nog geen moment betreurd, zoveel is zeker.