Anna Van Oekelen

Anna Van Oekelen

In 2012 koos ik overtuigd voor de opleiding architectuur, vooral omdat de combinatie theorie - ontwerppraktijk me erg aansprak. Tijdens mijn studie werd ik inderdaad uitgedaagd op zeer uiteenlopende vlakken en vanuit een voortdurend wisselende invalshoek: iedere ontwerpopdracht was een nieuw avontuur. Door de systematische jury-presentaties groeide mijn doorzettingsvermogen, maar ook mijn zelfkritische ingesteldheid en assertiviteit: dat zijn waardevolle skills die ik gedurende vijf intense studiejaren heb ontwikkeld en nu dagelijks van pas komen. 

Een rijk verbeeldingsvermogen is van onschatbare waarde: als architect benader je problemen op een creatieve manier en met een deskundig oog voor potentieel. Met die ingesteldheid kan je na je studie nog alle kanten uit. 

Toen ik in 2017 afstudeerde, besloot ik - zoals het merendeel van mijn medestudenten - om te beginnen aan mijn architectuurstage. Ik maakte van die gelegenheid gebruik om in het buitenland ervaring op te doen en verhuisde voor anderhalf jaar naar Lausanne, in Zwitserland. Bij Rapin Saiz Architectes maakte ik deel uit van klein team en werkte ik als projectarchitect aan o.a. de renovatie en uitbreiding van een geklasseerd appartementsgebouw. Door me op relatief individuele basis over een project te mogen ontfermen, leerde ik snel bij en ondervond ik wat de job van A tot Z inhoudt. Er komt een heleboel bij kijken, maar die variatie en afwisseling geven me voldoening: ik vind het boeiend om het pragmatische, tastbare aspect van het bouwen te combineren met het imaginaire van het ontwerpen. 

Op termijn lijkt het me een aantrekkelijk idee om mijn koers bij te sturen in de richting van architectuurtheorie, -geschiedenis en -cultuur. Het eerder reflectieve luik van de architectuurdiscipline heeft me steeds gefascineerd. Na mijn studie overwoog ik om die piste meteen in te slaan, eerder dan de ontwerppraktijk. Ik heb de keuze om eerst een aantal jaar praktijkervaring op te doen nog geen moment betreurd, zoveel is zeker.

Momenteel doe ik mijn laatste deel van mijn stage bij MORGEN Architectuur  in Antwerpen.