Anna van Oekelen wint de Academic Architecture Award 2017

Studente Anna Van Oekelen (2de master architectuur) wint de Academic Architecture Award 2017. De prijs wordt uitgereikt in 4 categorieën (residential, non residential, interior architecture, public space). Anna won met haar essay “Explicitly humble and (un)remarkably evident" de award voor 'public space'. 

De Academic Architecture Award wordt uitgereikt voor een kritisch artikel over een bestaand architectuurproject, dus niet voor een ontwerp.
Ook al gelooft Anna dat tekeningen en gebouwen de voornaamste 'taal' van architecten zijn, toch vindt ze dat schrijven ook een essentiële rol speelt. "Woorden hebben we nodig om ideeën uit te wisselen, dingen te verduidelijken of te benadrukken", vertelt Anna. "Sleutelteksten uit de architectuurgeschiedenis leren ons hoe culturele streefdoelen of driften uiteindelijk ook effectieve ontwerp-argumenten werden. Het onderscheid tussen architectuur en bouwen ligt misschien wel daar, in het geschreven woord."

Explicitly humble and (un)remarkably evident
Het project Kostuumatelier van Puls Architecten voorziet een publieke toegang tot de herontwikkelde site van het voormalige Militaire Hospitaal van Antwerpen "Het Groen Kwartier”. De publieke investeerder van Stad Antwerpen, AG VESPA, kocht het perceel om de verbinding tussen de straat en het achtergelegen binnengebied te realiseren. Het kostuumatelier, waar ooit de uniformen voor de militaire achterburen gemaakt werden, heeft onlangs plaats gemaakt voor vijf huizen, een kinderopvang en een ondergrondse parkeergarage voor buurtbewoners. Puls Architecten koos voor tabula rasa en overtuigde met zijn heldere en klassieke stedenbouwkundige uitgangspunten: het afbouwen van de straatwand met een lage achterbouw en een uitgedikte muur langs de rand die beschutting biedt voor wat er in de pit gebeurt. 

Bekijk het filmpje over de laureaten